Rusland heeft alweer de grootste
Foto: AP

Een tijdlang was The Shard in Londen de hoogste toren van Europa, tot hij in 2012 werd overvleugeld door drie nieuwe torens in Moskou. Nu het Lakhta Center geopend is, verhuist de wisselbeker naar Sint-Petersburg. Wie nog van Moskou naar Sint-Petersburg verhuist, is energieleverancier Gazprom, die er zijn hoofdzetel onderbrengt.

Het Lakhta Center ligt aan de Finse Golf en is 462 meter hoog, goed voor 87 verdiepingen. Daarvan is 350 meter in gebruik, de rest bestaat uit een scherpe piek. Ontwerper Tony Kettle wou ‘iets lichts en elegants’ en draaide de toren daarom van voet tot top met negentig graden.

De toren heeft 400.000 vierkante meter aan benutbare oppervlakte. Er zit kantoorruimte in voor 8.000 werk­nemers. Voorts is er een wetenschaps­centrum, een planetarium, sportruimte en een concertzaal. Om het energie­verbruik te beheersen, wordt er ’s nachts duizend ton ijs aangemaakt, dat overdag gebruikt wordt voor de luchtkoeling.

Met zijn hoogte is het Lakhta Center de dertiende hoogste toren ter wereld. Het staat wel in het Guinness book of records voor ononderbroken beton­gieten. Om voldoende verankerd te zijn in de onvaste grond zijn er tot 82 meter diep funderingen aangelegd met 19.624 kubieke meter beton.