Het lijkt er sterk op dat er meteen een nieuwe hittegolf voor de deur staat. De komende dagen wordt het opnieuw puffen bij temperaturen tot boven de 30 graden.

Als we de komende drie dagen opnieuw de 30 graden halen - en die kans is groot - mogen we van een tweede hittegolf spreken. Dat zei weerman Frank Deboosere vanochtend op Radio 1.

Om klimatologisch van een hittegolf te kunnen spreken, zijn er minstens vijf opeenvolgende dagen met een temperatuur van 25 graden Celsius of meer nodig, waarvan bovendien minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden Celsius of meer. De hittegolf eindigt op de dag dat de maximumtemperatuur in Ukkel onder de 25 graden zakt.

De vorige hittegolf startte op 13 juli en duurde tot en met 27 juli.

 

Record

Bij het maken van haar afrekening van juli kon het KMI ook een nieuw record optekenen: juli 2018 telde slechts één zwaarbewolkte dag. Het vorige record dateert van juli 1983, toen er nog twee zwaarbewolkte dagen waren.

Verder telde juli 26 zomerdagen van 25 graden en warmer, een evenaring van het record uit 2006. Ook de 5 neerslagdagen waren een evenaring van een record, dat van juli 1989.

Het weer

Het wordt woensdag opnieuw warm en we krijgen vaak een door hoge wolken gesluierde zon te zien. Onstabiele lucht vanuit Frankrijk bereikt het zuidoosten van het land waardoor daar onweersbuien mogelijk zijn. De maxima liggen rond 23 graden aan zee en tussen 26 en 30 graden in het binnenland. ‘s Nachts wordt het rustig met brede opklaringen. De temperaturen dalen naar waarden tussen 13 en 18 graden.

Donderdag blijft het warm en zonnig. In de namiddag kunnen er stapelwolken ontstaan. De maxima liggen tussen 25 graden aan zee en 32 graden in de Kempen. Vrijdag is het zonnig en kan het kwik stijgen tot 32 graden. De noordelijke wind is daarbij matig. Aan zee wordt het minder warm met daar maxima rond 26 graden.

Het zonnige en warme weer blijft ook dit weekend duren. Soms zijn er wat meer (voornamelijk hoge) wolkenvelden. Zaterdag stijgt het kwik richting 31 à 32 graden in het centrum. Zondag wordt het zo’n 28 of 29 graden.

In het begin van volgende week blijft het overwegend droog met een wisselende bewolking. De maxima liggen opnieuw rond 30 graden.