Facebook ontdekt nieuwe pogingen om verkiezingen te beïnvloeden
Foto: AP

Facebook zegt dat het pogingen ontdekt heeft om de verkiezingen te beïnvloeden die in november in de VS gehouden worden.

In een mededeling laat Facebook weten dat het 32 pagina’s en profielen van Facebook en Instagram verwijderd heeft omdat die zich schuldig hebben gemaakt aan ‘gecoördineerd niet authentiek gedrag’. ‘Ons onderzoek zit nog in een zeer pril stadium en we hebben nog niet alle feiten’, geeft Facebook toe.

Meer moeite gedaan
Zo is het niet duidelijk wie er achter de accounts en pagina’s zit. ‘Het staat wel vast dat wie de pagina’s opzette, veel meer moeite gedaan heeft om zijn ware identiteit te verbergen dan het Russische Internet Research Agency eerder deed ten tijde van de presidentsverkiezingen in 2016’, aldus Facebook.

Het doel lijkt wel duidelijk: de tussentijdse verkiezingen die in november gehouden worden beïnvloeden. Bij die verkiezingen - net halverwege de ambstermijn van president Donald Trump - staan alle zetels van het Huis van Afgevaardigden en een derde van de zetels van de Senaat op het spel. Er worden ook een aantal gouverneurs en andere lokale vertegenwoordigers verkozen. 

Scheiding van migrantenfamilies
De pagina’s en profielen met namen als ‘Black elevation’ en ‘Resisters’ zetten in de aanloop naar die kiesstrijd sterk in op onderwerpen die de Amerikaanse maatschappij sterk verdelen en een beslissende factor zouden kunnen zijn bij de stembusslag. Zo werd er opgeroepen tot straatprotest tegen een bijeenkomst van extreemrechts in Washington. Dat roept herinneringen op aan Charlottesville, waar vorig jaar in augustus een bijeenkomst onder de noemer Unite the right uit de hand liep en een tegenbetoger doodgereden werd. 

Andere pagina's die offline gehaald werden, focusten op het afschaffen van ICE, het agentschap dat zich bezighoudt met immigratie en onder meer betrokken is bij de controversiële scheiding van illegale immigranten en hun kinderen. De berichten op die pagina's deden denken aan de verdeeldheid die gezaaid werd bij de Black Lives Matter-beweging. In totaal 290.000 personen volgden de betrokken accounts. 

Samenwerken met FBI
Facebook heeft deze week in een reeks briefings in het Congres volksvertegenwoordigers op de hoogte gebracht van de ontdekte beïnvloedingscampagne, schrijft The New York Times. Er zou ook worden samengewerkt met de FBI om de activiteiten te onderzoeken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in