Geens: ‘Meer contact tussen parket en DVZ wenselijk’
Foto: ISOPIX

Telkens iemand zonder verblijfsvergunning uit voorlopige hechtenis wordt vrijgelaten, zouden het parket en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) contact moeten hebben. Dat vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Geens betreurt ook dat er de voorbije dagen ‘bepaalde uitlatingen’ werden gemaakt naar aanleiding van een geval ‘waar het gezond verstand aanleiding had kunnen geven tot meer nuance en reserve’.

Minister Geens reageert op het nieuws dat DVZ opnieuw op het punt staat om een Albanees het land uit te zetten die op borgtocht is vrijgelaten (DS 31 juli). De man werd opgepakt op verdenking van drugsfeiten, maar hij werd op borg vrijgelaten. Prompt gaf DVZ hem een bevel om het grondgebied te verlaten. Amper twee weken eerder was bekendgeraakt dat de Albanese crimineel Safet Rustemi vorig jaar het land was uitgezet, hoewel hij nog voor een rechter moest verschijnen.

Na het losbarsten van de zaak-Rustemi hadden justitie en DVZ op 24 juli al een eerste vergadering om de violen te stemmen en tot een betere samenwerking te komen om dit soort situaties aan te pakken. Geens wil alvast dat ‘duidelijkere richtlijnen de relatie tussen het parket en DVZ na de vrijstelling zouden beheersen’. ‘Een wederzijdse contactname in elk geval waarin een persoon zonder verblijfstitel wordt vrijgesteld’ lijkt de minister van Justitie ‘wenselijk’.

Geen gevaar voor de openbare veiligheid

Geens wijst er voorts op dat de vrijlating van voorlopige hechtenis betekent dat de betrokkene geen gevaar vormt voor de openbare veiligheid. Wordt als voorwaarde een borgsom opgelegd, dan betekent dit dat de rechter wenst dat hij of zij zich ter beschikking houdt van het gerecht, vervolgt de minister. Geens herhaalt daarbij dat DVZ de voorwaarden van de vrijstelling kent, met inbegrip van het feit dat een borgsom werd betaald.

Dat mensen zonder verblijfstitel op borg worden vrijgelaten uit de gevangenis, is volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) mede het gevolg van capaciteitsproblemen bij de gevangenissen. ‘Daarom worden heel veel mensen voorwaardelijk vrijgelaten, ook mensen waarbij je bedenkingen kunt hebben dat ze worden vrijgelaten. Dat zijn vaak illegalen, mensen zonder wettelijke verblijfplaats’, zei Francken dinsdagochtend. ‘Hoe ga je die terugvinden? Als ik dan de mogelijkheid heb, dan zet ik ze uit. Illegalen horen hier niet thuis, criminele illegalen al helemaal niet.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig