De ceo van Ryanair, Michael O'Leary, is vastberaden de vele stakingen in zijn bedrijf de kop in te drukken. 'Als men mij daartoe verplicht, ben ik bereid in eender welk land mensen te ontslaan', zei hij dinsdag op een persconferentie. Intussen laait de sociale onrust bij de kostenvechter ook op in Nederland.

De afgelopen weken werd lagekostenmaatschappij Ryanair getroffen door stakingen in Ierland, Spanje, Portugal, Italië en België. In Duitsland stemde het personeel maandag nog in met stakingen.

Aan toegevingen lijkt O'Leary echter nog lang niet te denken, zo bleek vandaag tijdens een persconferentie die hij gaf in Oostenrijk. De Ier zei dat hij er geen moeite mee heeft jobs te verplaatsen naar Polen, aangezien het aantal boekingen in andere Europese landen door de stakingen is gedaald. Ryanair is vandaag in 37 landen actief en vervoerde vorig jaar 130 miljoen passagiers.

'Als men mij daartoe verplicht, ben ik bereid in eender welk land mensen te ontslaan', zei O'Leary. 'Wij zijn de ultieme opportunistische luchtvaartmaatschappij. In bijna elk land waar we actief zijn, hebben we personeel te kort, door de hoge vraag naar onze prijzen en onze diensten. We bedienen momenteel twintig verschillende markten waar we meer vliegtuigen nodig hebben. Dus als onze activiteiten beschadigd worden, zoals dat de afgelopen maanden het geval was, weet dan dat we in Polen gigantisch aan het groeien zijn. We hebben daar meer vliegtuigen nodig.'

Niet eerste dreigement

Vorige week had Ryanair er al mee gedreigd minimum 300 werknemers in Ierland te ontslaan als de stakingen daar zouden voortduren. Ook toen klonk het dat de maatschappij vliegtuigen zou verplaatsen naar Polen, waar Ryanair Sun is gevestigd, een dochtermaatschappij van het Ierse moederbedrijf.

'Zolang de vakbonden en de piloten blijk geven van gezond verstand, dan komen we wel tot een overeenkomst', vervolgde O'Leary dinsdag. 'Maar als we te maken hebben met mensen die maar willen staken om het staken, dan kunnen ze hun stakingen houden, maar zullen ze wel merken dat hun jobs en hun vliegtuigen worden verplaatst naar andere landen.'

Ook sociale onrust in Nederland

Intussen laait de sociale onrust bij de kostenvechter ook op in Nederland. Indien de maatschappij niet met betere arbeidsvoorwaarden komt, zullen de Nederlandse piloten van de prijsvechter eveneens het werk neerleggen.

De Nederlandse piloten sluiten zich daarmee aan bij Europese collega’s. Pilotenvakbond VNV spreekt van een laatste kans voor de maatschappij. Volgens een woordvoerder van de vakbond lijkt het niet heel waarschijnlijk dat de prijsvechter toegevingen doet en zijn acties daardoor onafwendbaar.

De piloten willen vakantiegangers enigszins tegemoetkomen door stakingen 24 uur op voorhand aan te kondigen. Ryanair biedt in Nederland vluchten aan vanaf Eindhoven, Amsterdam en Maastricht.