Meer dan 1 op 10 Belgen tussen 25 en 35 wil geen kinderen
Foto: Hollandse Hoogte / Roel Burgler

Meer dan een op de tien Belgen tussen 25 en 35 jaar wil liever geen kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Vooral bij mannen is de kinderwens vaker afwezig.

Voor hun onderzoekers bevroegen Mark Elchardus en Petrus te Braak 1.951 Belgen tussen 25 en 35 jaar. Zowat 13 procent van hen wil geen kinderen, 16 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen. Gemiddeld wil 7 procent van de Europese mannen geen kinderen, tegenover 5 procent van de vrouwen. Belgen scoren dus een pak hoger.

Factoren

Verschillende factoren spelen daarin een rol, zo stellen de onderzoekers. Zo geeft 20 procent van de laaggeschoolden aan geen kinderen te willen, tegenover 11 procent van de Belgen met een diploma hoger onderwijs.

Ook een drukke carrière heeft een impact op de gezinsplanning: wie het werk als ‘zeer belangrijk’ bestempelde, gaf dubbel zo vaak aan geen kind te willen dan wie het werk minder belangrijk vindt (18 tegenover 9 procent).

Ook de relatiestatus speelt een rol: van alle alleenstaanden wil een kwart geen kinderen, vier keer zoveel als bij Belgen met een vaste relatie. Ook mensen met gezondheidsproblemen zijn minder geneigd om aan kinderen te beginnen.

Keuze

‘Het onderzoek toont aan dat kinderen willen niet altijd een vrijwillige keuze is’, zegt onderzoeker Petrus te Braak. ‘Omgevingsfactoren zijn bepalend. Daarom is het best mogelijk dat millennials met een lagere sociaaleconomische status en opleiding in andere omstandigheden wel een kinderwens zouden hebben. Indien de omstandigheden optimaal zijn, wil slechts 6 procent van de jongvolwassen Belgen kinderloos blijven.’

Op woensdag 1 augustus is het ‘International Childfree Day’, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensen die er bewust voor kiezen kinderloos te blijven.