Trump bereid tot overleg met Iran
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump is naar eigen zeggen bereid tot een ontmoeting ‘zonder voorwaarden’ met de Iraanse president Hassan Rohani. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verbond nadien wel verschillende eisen aan een mogelijke ontmoeting.

‘Ik zal zeker een ontmoeting met Iran hebben als het land dat wil’, zei Trump maandag na een ontmoeting met de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte in het Witte Huis. ‘Ik weet niet of het daartoe bereid is.’

Trump zei ook ‘geen voorwaarden’ te verbinden aan de ontmoeting en ‘steeds’ bereid te zijn tot een gesprek. Trump en de Iraanse leiders uitten de voorbije dagen wederzijds bedreigingen.

Trump zei dat een zinvol nucleair akkoord met Iran ‘goed voor hen, goed voor ons en goed voor de wereld’ zou zijn. In mei trok de VS zich eenzijdig terug uit een dergelijk akkoord met Iran, dat Trump nu als ‘papierverspilling’ bestempelt.

Pompeo eist ‘fundamentele’ veranderingen

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde na Trumps optreden evenwel een reeks eisen waaraan Iran moet voldoen voor het tot gesprekken kan komen. De regering in Teheran moet zich ertoe verbinden ‘fundamentele’ veranderingen door te voeren. Het gaat volgens Pompeo om de manier waarop ze haar eigen volk behandelt. Iran moet ook stoppen met zijn ‘boosaardige’ gedrag in het Midden-Oosten.

Bovendien moet Iran ermee instemmen een akkoord te willen sluiten dat de ontwikkeling van nucleaire wapens ‘werkelijk’ verhindert, zei Pompeo op tv-zender CNBC. Pas dan is Trump volgens de minister bereid tot gesprekken.