Eneco produceert record aan zonne-energie in juli
Foto: BELGAIMAGE

Eneco zal in juli 9,4 GWh (gigawattuur) aan zonne-energie produceren. Dat is een nieuw record. De zonnige zomer zit daar voor veel tussen, maar er kwamen het afgelopen jaar ook heel wat zonnepanelen bij.

Eneco verwacht dat al zijn zonnepanelen samen in juli 9,4 GWh zonne-energie zullen produceren, het hoogste aantal sinds de eerste metingen in 2011. Vorig jaar bleef de teller nog steken op 7,5 GWh. Op alle 215 locaties, met in totaal 260.000 zonnepanelen, heeft Eneco de hoogste zonne-instraling op de panelen gemeten. Op sommige locaties gaat het zelfs om twintig tot dertig procent meer instraling.

‘Dat heeft vooral te maken met de uitzonderlijk zonnige maand juli’, zegt Iwein Goigne, de ceo van Eneco Solar. ‘Bovendien heeft Eneco het voorbije jaar zes procent meer zonnepanelen geïnstalleerd in België, waardoor de totale productie ook gestegen is.’

Eneco hoopt in 2018 het jaarrecord te breken, nadat de zonnepanelen in mei al 8,9 GWh hebben geproduceerd en in juni 8,2 GWh. ‘We hebben dit jaar samen met de mooie maand mei en de tweede helft van juni al tien procent meer geproduceerd dan verwacht. Als na juli ook augustus een topmaand wordt, stevenen we af op een absoluut recordjaar’, zegt Goigne.

Toch was het niet allemaal rozengeur en zonneschijn. De zonnepanelen hadden in juli last van de droogte en de hittegolf. Door het gebrek aan neerslag bleef veel stof op de zonnepanelen liggen, waardoor de panelen minder zonlicht konden opvangen. ‘Toch hebben we in de maand juli bijna 20 procent meer geproduceerd dan verwacht.’