Trump prijst Italiaanse premier voor ‘doortastend migratiebeleid’
Foto: REUTERS

De Italiaanse premier Guiseppe Conte was maandag voor het eerst te gast in het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump prees de Italiaan tijdens een gezamenlijke persconferentie voor zijn ‘doortastend migratiebeleid’.

Trump zei dat Italië en de Verenigde Staten verenigd zijn in de overtuiging dat sterke landen sterke grenzen moeten hebben. ‘Onze landen hebben via harde ervaringen geleerd dat grensbeveiliging en nationale veiligheid één en dezelfde zaak zijn’, zei Trump. ‘Italië was het beu.’

Volgens de Amerikaanse president zullen de twee landen via een ‘nieuwe strategische dialoog’ de gezamenlijke beveiligingsinspanningen in de Middellandse Zee en Noord-Afrika blijven verbeteren. ‘De focus zal daarbij liggen op de dringende nood van het beschermen van onze landen tegen terrorisme en ongecontroleerde migratie’, aldus Trump.

Volgens Conte vertegenwoordigen Trumps regering en de zijne beide ‘verandering’. Tijdens de ontmoeting legde hij naar eigen zeggen de ‘innovatieve aanpak’ van Italië uit aan Trump.

Defensieuitgaven

Trumps oproep om de defensieuitgaven van de NAVO-lidstaten opnieuw in evenwicht te brengen noemde Conte verder ‘absoluut redelijk’. ‘Ik zal de boodschap persoonlijk uitdragen en proberen anderen dit standpunt te doen begrijpen’, sprak hij.

Daarna beantwoordde Trump nog enkele vragen van journalisten. Hij herhaalde zijn dreigement van afgelopen weekend, dat hij bereid is tot een zogenaamde ‘government shutdown’, als het congres zijn migratiehervormingen niet goedkeurt. Daaronder valt onder meer de vraag voor 25 miljard dollar voor de bouw van een muur tussen Mexico en de VS, al zei Trump ook dat hij ‘altijd ruimte laat voor onderhandeling’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig