Gezocht: uitbaters voor gevangenissen
Foto: Patrick Hattori
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil honderd plaatsen creëren in transitiehuizen. Gedetineerden worden daar klaargestoomd voor hun vrijlating.

Het idee van transitiehuizen komt uit het buitenland overgewaaid, waar al langer gevangenen die tegen het einde van hun straf zitten, overgeplaatst worden naar een soort gemeenschapshuis. Gedetineerden zullen er van dichtbij worden begeleid door experts en instanties ‘en weer zelfstandig leren wonen, werk zoeken, relaties aangaan, kortom: opnieuw leren om te functioneren buiten beveiligde muren’, aldus Geens. Het moet ook de kans verkleinen dat de gedetineerden hervallen, waarna ze opnieuw in de gevangenis zouden belanden.

De beveiliging in zo'n transitiehuis is veel minder streng dan in een gewone gevangenis. ‘Er is een grotere vrijheid van komen en gaan, al zullen er strenge regels gelden. Gedetineerden die de regels over­treden, riskeren meteen naar de gevangenis te worden terug­gestuurd’, beklemtoont het ­kabinet-Geens. Gedetineerden komen ook pas in aanmerking voor een plek in een transitiehuis wanneer ze aan bepaalde veiligheidscriteria voldoen.

In centrumsteden

Waar de minigevangenissen komen – in een eerste testfase komen er twee, één in Vlaanderen en één in Wallonië – hangt af van de voorstellen die het kabinet zal ontvangen. Al liet Geens verstaan dat hij het ­logisch zou vinden dat ze in centrumsteden komen. Het is nog onduidelijk welke organisaties geïnteresseerd zijn om dergelijke minigevangenissen uit te baten. In principe mag iedereen zich kandidaat stellen. 

De cipiersvakbonden bekijken Geens’ plannen met ­achterdocht. ‘Het blijft voor ons allemaal onduidelijk hoe dit systeem in de praktijk zal ­functioneren’, zegt de christelijke vakbond. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig