Opvangcentrum in Haren moest sluiten door ‘explosieve sfeer’
Foto: BELGA

Het opvangcentrum in Haren is in de nacht van zaterdag op zondag tijdelijk gesloten omdat de sfeer er ‘explosief’ was, meldt Bruzz. De hittegolf zorgt ervoor dat niet enkel de migranten, maar ook de daklozen bij het platform komen aankloppen voor opvang, en dat zorgt voor heel wat overlast.

'Er was een groep van ongeveer twintig agressieve personen bij die onder invloed waren van drank, drugs of medicatie, en waarmee nauwelijks te praten viel', zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Overnachtingen, dat het opvangcentrum in Haren beheert, aan Bruzz. 'Het was echt te gevaarlijk om ons werk te doen, dus hebben we besloten om voor één nacht te sluiten.'

‘De situatie is zeer moeilijk, want in het Maximiliaanpark, waar we de migranten aanspreken, komen steeds meer mensen naar ons toe om hulp te vragen. Er staan vaak honderden mensen’, stelt Kassou.

De hittegolf en de sluitingen van de winteropvangcentra maken het werk extra moeilijk. De grote hitte deze zomer is voor de daklozen even erg als de koude in de winter. Sinds de heropening van het opvangcentrum in Haren begin juni klopten al 1.600 mensen aan bij het platform, van wie ongeveer 600 migranten.

Opnieuw geopend

'Toen het winterplan eindigde, hebben we besloten om geen onderscheid te maken tussen migranten en daklozen. Maar we zijn een heel kleine structuur, en kunnen de vraag niet goed aan',  zegt Kassou. 'Er komen Polen, Marokkanen, Algerijnen, Italianen en Spanjaarden uit andere gemeentes naar het Maximiliaanpark om opvang te zoeken.'

Na de sluiting van een nacht was het opvangcentrum wel opnieuw open op zondag, de sfeer was toen terug gemoedelijker. Het opvangcentrum in Haren wordt beheerd door het Burgerplatform in samenwerking met Dokters van de Wereld, Ciré en Artsen zonder Grenzen.