Inflatie blijft boven twee procent
Hotelkamers en vliegtickets hielpen de inflatie boven twee procent

Voor de vierde maand op rij is de inflatie in België gestegen: van 2,08 procent in juni naar 2,17 procent in juli. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie maandag.

Er waren in juli voornamelijk prijsstijgingen voor hotelkamers, vliegtuigtickets, elektriciteit, aardgas, vakantiedorpen en campings, en de verkeersbelasting. Fruit, kleding, citytrips en vlees hadden een verlagend effect op het indexcijfer.

Hotelkamers stegen gemiddeld met 18,9 procent in prijs. Vliegtuigtickets werden gemiddeld 17,6 procent duurder ten opzichte van vorige maand. Beide stijgingen zijn te verklaren door de zomervakantie.

Elektriciteit steeg deze maand gemiddeld met 2,5 procent in prijs. Aardgas werd gemiddeld 2,8 procent duurder. De prijzen voor vakantiedorpen en campings stegen gemiddeld met 5,6 procent ten opzichte van vorige maand. De stijging van de verkeersbelasting bedroeg gemiddeld 2,6 procent.

Fruit daalde in juli gemiddeld met 5,8 procent in prijs ten opzichte van vorige maand. Kleding werd gemiddeld 0,7 procent goedkoper. Citytrips daalden gemiddeld 1,4 procent in prijs. Vlees werd gemiddeld 0,6 procent goedkoper.