Kevin Borlée klopt broer Jonathan in laatste test voor EK, Dauwens mag niet naar Berlijn
archiefbeeld. Foto: BELGA

Kevin Borlée heeft zaterdag de 400 meter gewonnen op de Flanders Cup atletiek in Ninove. Hij liep bij een enorm sterke wind naar 45.59. Jonathan Borlée werd tweede in 45.90.

De chrono mag dan nog niet denderend zijn, maar Kevin Borlée liet een dikke week voor de start van het EK atletiek in Berlijn een meer dan behoorlijke indruk in Ninove. De felle wind belette echter het lopen van een toptijd. Het was Jonathan Borlée die als snelste vertrok, maar hij moest dat in de laatste rechte lijn bekopen. Julien Watrin bleef met 47.33 alweer Alexander Doom (47.71) voor, en lijkt zo het zesde plaatsje in de Belgische 4x400 meter verzekerd te hebben. De andere Belgian Tornados worden de drie broers Borlée, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden.

“Het gevoel was goed”, aldus Kevin Borlée. “Volgens mij heb ik de benen om onder de 45 seconden te duiken. De eerste 200 meter kon je gewoon niet hard gaan met die wind vandaag. Jonathan probeerde dat toch, maar betaalde het cash op het einde. Zelf zit ik sinds het BK in het goede ritme. Ik ging nooit met zo weinig wedstrijden in de benen naar een groot toernooi, maar ik moet het ermee doen. Ik zal proberen mijn ervaring uit te spelen.”

“Een topchrono was gewoon onmogelijk met die wind”, trad Jonathan Borlée zijn tweelingbroer bij. “Maar deze wedstrijdprikkel had ik absoluut nodig met het oog op het EK. Ik voel me elke dag beter, en al was ik liever met meer vertrouwen naar Berlijn gegaan, voel ik me wel oké. Het ritme begint eindelijk te komen. Het keerpunt was Heusden, waar het gevoel voor het eerst goed was.”

PR voor Robin Vanderbemden, Axelle Dauwens haalt EK niet

Robin Vanderbemden heeft zaterdag op de Flanders Cup atletiekmeeting in Ninove zijn persoonlijk record op de 200 meter bijgesteld naar 20.43. Axelle Dauwens wist op de 400 meter horden haar laatste kans voor het EK atletiek niet te grijpen. Ze werd vijfde in 57.53, de limiet staat op 56.68.

Vanderbemden pakte de winst in Ninove, en wist ondanks een tegenwind van 0.3 meter per seconde een toptijd neer te zetten. Hij schuift een week voor de start van het EK atletiek in Berlijn op naar de zestiende plaats op de Europese ranking. “Ik ben er klaar voor”, reageerde Vanderbemden kort. “Deze chrono moet in principe altijd volstaan voor een finaleplaats. Een medaille lijkt me dan weer te hoog gegrepen.”

Kevin Borlée klopt broer Jonathan in laatste test voor EK, Dauwens mag niet naar Berlijn
Geen EK voor Dauwens. Foto: AFP

Op de 400 meter horden bij de vrouwen was de winst voor de Canadese Kelsey Balkwill in 56.34. Dauwens startte snel, maar liet tussen 200 en 300 meter veel tijd liggen. Haar 57.53 betekent wel een beste seizoenstijd.

Cynthia Bolingo, die op het EK op de 400 meter uitkomt, ging in Ninove voor de dubbel 200-400. Op de 200 meter liep ze een beste seizoenstijd van 23.50, op de 400 meter liep ze 53.33. Eerder dit seizoen klokte ze 52.07.

De Amerikaan Ameer Webb stelde op de 100 meter het Flanders Cup-record bij naar 10.07.

Renée Eykens wordt derde en lijkt pijnlijke voet net voor EK onder controle te krijgen

Renée Eykens is zaterdag derde geworden op de 800 meter van de Flanders Cup atletiek in Ninove. Ze klokte 2:02.65, haar beste seizoenstijd staat op 2:00.92.

Al maanden is Renée Eykens, de regerende Europese beloftekampioene en halvefinaliste van de Olympische Spelen in Rio, op de sukkel met een pijnlijke voet. Begin juli verergerde de blessure nog, en moest ze de looptrainingen tijdelijk stopzetten en de Nacht van de Atletiek in Heusden van haar planning schrappen. Nu, op negen dagen van het EK atletiek in Berlijn, gaat het weer iets beter met de voet van de 800 meterloopster.

“Mijn voet heeft het gehouden vandaag. Hopelijk zeg ik dat morgenochtend ook nog”, reageerde Eykens. “De laatste weken gaat het weer iets beter en kan ik doorgedreven trainingen afwerken. Weg is de pijn niet, maar je kan onmogelijk tegelijk op topniveau trainen en een blessure laten helen. Ik denk wel dat mijn voet op het EK onder controle kan blijven, maar het probleem is vooral dat het mijn voorbereiding zwaar heeft verstoord. Over mijn chrono van vandaag kan ik in dat opzicht niet klagen.”

Aaron Botterman kwam op de 800 meter bij zijn laatste poging al voor de zoveelste keer dit seizoen erg dicht bij de EK-limiet. Hij liet 1:46.93 optekenen, terwijl voor Berlijn 1:46.70 nodig was. Jan Van Den Broeck, meervoudig deelnemer aan EK’s en WK’s, nam in Ninove afscheid met 1:53.34.

Kevin Borlée klopt broer Jonathan in laatste test voor EK, Dauwens mag niet naar Berlijn
Foto: BELGA

Pieter-Jan Hannes en Robin Hendrix kunnen laatste EK-kans op 1.500 meter niet benutten

Pieter-Jan Hannes en Robin Hendrix zijn er zaterdag in Ninove niet in geslaagd zich op de 1.500 meter voor het EK atletiek in Berlijn te plaatsen. Hendrix werd beste Belg in 3:39.11, Hannes volgde in 3:41.33. Voor Berlijn was 3:38.10 nodig.

Tot voorbij 1.000 meter zat een groepje met drie Belgen, met ook nog Tarik Mourkime die 200 meter voor het einde uitstapte, op schema voor de EK-limiet. In de finale lukte het onze landgenoten echter niet om het tempo voldoende hoog te houden. De winst ging naar de Fransman Rabii Doukkana in 3:36.13. Hendrix liep eerder dit seizoen wel de EK-limiet op de 5.000 meter, maar mag als vierde Belg van het seizoen achter Soufiane Bouchikhi, Bashir Abdi en Isaac Kimeli niet naar het EK.

Pieter-Jan Hannes zou met zijn niveau van in 2014, toen hij 3:34.49 liep, tot de favorieten behoren in Berlijn. Hij is er echter niet bij. “Het voelde minder goed dan vorige week in Heusden”, reageerde Hannes. “Ik moest echt werken om er aan te blijven hangen vandaag, en het ging steeds één of twee secondjes te hard voor mij. Ik zit aan de ene kant met een rotgevoel, maar kan mezelf anderzijds niets verwijten. Na mijn gesukkel in de winter komt het EK gewoon twee maanden te vroeg.”

Kevin Borlée klopt broer Jonathan in laatste test voor EK, Dauwens mag niet naar Berlijn
Foto: BELGA

Anne Zagré strandt op 100 meter horden op zes honderdsten van EK atletiek

Anne Zagré heeft zaterdag in Ninove de 100 meter horden gewonnen in 13.23. In de reeksen eerder op de avond deed ze nog beter met 13.18, maar ze voldeed niet aan de 13.12 die nodig was om zich te plaatsen voor het EK atletiek in Berlijn.

In de reeksen had Zagré nog de tegenstand van de Nederlandse Nadine Visser, die tot 13.23 kwam, maar die meldde zich af voor de finale. Daarin moest Zagré het dus zonder noemenswaardige concurrentie doen en pakte ze de winst in 13.23. “Zonde dat ik in de finale niet echt concurrentie had”, reageerde Zagré. “Dit was mijn moeilijkste seizoen ooit. Ik heb nog altijd veel pijn, en dat is al het geval sinds april. Ik heb constant kniepijn gehad, en dat was heel moeilijk. Eigenlijk is het nog mooi dat ik nog 13.15 liep op het BK.”

Zagré zal het EK in Berlijn, van 7 tot 12 augustus, thuis vanuit haar zetel moeten volgen. “Dat is een heel raar gevoel. Ik heb nog nooit een toernooi gemist in mijn carrière, zelfs niet in de jeugdreeksen. Sinds 2007 heb ik elk jaar een groot kampioenschap gelopen. Ik zal niet weten wat te doen in de maand augustus. Ik loop geen wedstrijden meer dit jaar. Ik zie niet in met welk doel dat zou zijn.”

Michael Obasuyi enige Belg die zich nog weet te plaatsen voor EK atletiek

Michael Obasuyi heeft zich zaterdag in Ninove geplaatst voor het EK atletiek in Berlijn. Hij werd vierde op de 110 meter horden in 13.75, terwijl de amper 18-jarige hordeloper als belofte genoeg had aan 13.85.

De winst op de 110 meter horden ging in Ninove naar de Noor Vladimir Vukikevic in 13.58, Obasuyi finishte als vierde. Eerder dit seizoen werd de West-Vlaming nog knap vierde op het WK U20 in het Finse Tampere. Daar stonden de horden op 99 centimeter, bij de grote jongens is dat 1m06. “De overschakeling naar de hoge horden ging verbazend vlot”, aldus Obasuyi. “Ik weet niet hoe ik mij vandaag moet voelen en geloof er eigenlijk helemaal niks van dat ik zo snel heb gelopen. Ik heb naar het WK junioren toegewerkt, en dat ik dan meteen zo hard ga op een andere hordehoogte, is volgens mij heel straf.”

Obasuyi verbeterde met zijn 13.75 het Belgisch record U20 op de seniorenhoogte. Dat stond sinds 1995 op naam van Sven Pieters met 13.82. “Wat er dit seizoen nog bijkomt is gewoon bonus, en dan is het genieten maar. Vooral met het oog op de volgende jaren is dit behoorlijk veelbelovend.”

Kevin Borlée klopt broer Jonathan in laatste test voor EK, Dauwens mag niet naar Berlijn
Foto: BELGA