CD&V zet gemeenteraadslid verdacht van oplichting uit fractie
Stany Buysse maakt niet langer deel uit van de CD&V-fractie. Foto: rr

De Asseneedse CD&V-fractie neemt afstand van gemeenteraadslid Stany Buysse nadat bekend raakte dat de man verwikkeld zou zijn in een grootschalig fraudedossier. Buysse zou samen met een tolk, volgens bronnen dicht bij het onderzoek, de Belgische Staat voor vele duizenden euro's opgelicht hebben.

Stany Buysse en een tolk Tsjetsjeens zouden gesjoemeld hebben met formulieren waardoor de tolk tussen de 300.00 en 800.000 uitbetaald zou zijn voor niet-gepresteerde uren. Op 17 september komt de zaak voor de correctionele rechtbank in Gent.

“We zijn bijzonder geschrokken toen we het bericht vernamen”, reageert CD&V-fractieleider Trees Van Eyckeren. “We willen duidelijk stellen dat het vermoeden van onschuld blijft bestaan zolang de feiten niet bewezen zijn. Justitie moet in deze zaak haar werk doen. Uiteraard heeft de gang van zaken zijn gevolgen gehad binnen de partijwerking.”

Privézaak

“Stany Buysse zal voortaan geen deel meer uitmaken van de CD&V-fractie in de gemeenteraad van Assenede en als onafhankelijke optreden. Onze partij neemt volledig afstand van de zaak. Het gaat hier om een privézaak die met onze partij of partijwerking niks te maken heeft. Het hele gebeuren staat ook los van zijn mandaat.”

Van Eyckeren benadrukt dat de partijregels gevolgd werden. “Als er twijfels bestaan over de deontologie van een van onze mandatarissen, dan nemen wij hiervan afstand”, besluit Van Eyckeren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde Stany Buysse 522 naamstemmen voor CD&V. Voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober is hij geen kandidaat meer.

Verdedigen voor rechtbank

“Ik zal mij voor de rechtbank verdedigen en ook graag tegen de onheuse berichtgeving over mij, maar ik kan nu geen verdere verklaringen afleggen. Als advocaat heb ik ook deontologische verplichtingen na te leven. Ik wens in elk geval de vele mensen te danken die mij steunen en weten welk karakter ik heb. Ik zal daarom als onafhankelijke verder in de gemeenteraad blijven zitten”, zegt Buysse.