Jongerenpartij mikt op Brussel
Arno Sterck Foto: Katrijn Van Giel
Volt, een nieuwe politieke beweging, trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met een pan-Europese en progressieve agenda.

In Brussel wordt vandaag de Belgische tak van Volt gelanceerd, een nieuwbakken partij die progressieve jongeren van over heel Europa wil verenigen. De lat ligt meteen hoog: Volt is van plan om in oktober deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij wil al zeker eigen lijsten indienen in twee Brusselse gemeenten: Elsene en Etterbeek. Verder beoogt ze over het hele land onafhankelijke kandidaten te steunen op burgerlijsten. 

Volt werd opgericht door de 26-jarige Italiaan Andrea Venzon, in de nasleep van het Brexit-referendum in 2016. De  toenmalige student begon vorig jaar samen met enkele vrienden  een Facebookpagina die uitgroeide tot een beweging in de meeste Europese landen. Volt telt nu naar eigen zeggen meer dan  vijfduizend actieve leden uit alle 28 EU-lidstaten, drie keer meer dan vijf maanden geleden. Dertigduizend mensen betoonden online hun sympathie. 

Volt beschouwt populisme en nationalisme als kwalen en heeft een uitgesproken progressief en inclusief politiek programma. Het pleit voor een gezamenlijke Europese oplossing voor thema’s als de klimaatverandering, ­ongelijkheid, migratie, terreur en de ­impact van technologie op de arbeidsmarkt. 

Desondanks komt Volt niet alleen op bij de Europese verkiezingen volgend jaar. ‘Vaak is Europa de oplossing, maar niet altijd’, zegt Arno Sterck, woordvoerder van de Belgische afdeling. ‘Daarom willen we ook meedoen aan nationale verkiezingen.’ Daar stoppen de ambities niet. Ook de regionale en federale verkiezingen van volgend jaar staan op de agenda.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in