‘Wij blanken moeten onszelf afvragen hoe fatsoenlijk we echt zijn’
Anne Hathaway. Foto: Photo News

Actrice Anne Hathaway heeft alle blanken opgeroepen in actie te komen tegen het geweld waarmee zwarte medemensen in verhouding meer te maken krijgen. Hathaway deed dat nadat de 18-jarige Nia Wilson zondagnacht werd doodgestoken in Oakland.

‘We moeten onszelf (als blanken) afvragen hoe "fatsoenlijk" zijn we echt? Niet in onze intenties, maar in onze daden? In ons gebrek aan daadkracht?’, roept actrice Anne Hathaway op Instagram op bij een foto van Nia Wilson, een tiener die in Oakland stierf nadat een man haar in de nek had gestoken.

‘Het is onbeschrijfelijk, stilte mag niet het antwoord zijn’, schrijft ze bij een foto van Wilson. ‘Ze is geen hashtag, ze was een zwarte vrouw die in koelen bloede gedood werd door een blanke man.’

‘Blanke mensen, mezelf inbegrepen, moeten de waarheid tot in het merg van hun geprivilegieerde botten laten doordringen: dat alle zwarte mensen dagelijks voor hun leven moeten vrezen in Amerika en dat dat al generaties lang zo is’, aldus Hathaway, die haar 12 miljoen volgers op Instagram geregeld aanspreekt over mensenrechten.

Wilson werd aangevallen toen ze met haar zus terugkeerde van een familiefeestje. ‘Het feit dat de slachtoffers van deze aanval twee jonge Afro-Amerikaanse vrouwen waren, bevestigt de realiteit dat ons land nog steeds lijdt onder een tragische en diepgeworteld racistische geschiedenis’, verklaarde Oaklands burgemeester Libby Schaaf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in