KMI waarschuwt voor hagel
Foto: Kristof De Maeseneer
Het KMI waarschuwt dat er vrijdagnamiddag kans is op enkele geïsoleerde warmteonweders, die gepaard kunnen gaan met hagel. Lokaal kan er ook wateroverlast optreden.

Vrijdagavond zijn vooral in het westen van het land meer gestructureerde onweders mogelijk, met kans op felle windstoten, hagel en wateroverlast. Ook na middernacht verwacht het KMI nog buien met plaatselijk onweer. De onweders verlaten het land pas in de loop van zaterdag.

Geen absoluut record

In Ukkel werd vrijdag omstreeks 13 uur een temperatuur van 34,6 graden Celsius gemeten. Dat is de hoogste dagtemperatuur die ooit op een 27e juli is gemeten in Ukkel. Nadien werd zelfs nog even 35,2 graden genoteerd. Het vorige dagrecord van 32,4 graden uit 1928 is daarmee ‘verpulverd’, maar het is nog geen absoluut record voor Ukkel. Dat ligt op 36,6 graden Celsius.

‘Een temperatuur van 39 graden Celsius is niet uitgesloten’, maakte Dehenauw zich nog even sterk, maar uiteindelijk bleek dat vrijdag 27 juli dan toch niet de warmste dag ooit zou worden. Het record van 38,8 graden, in 2015 gemeten op het eiland Monsin in Luik, blijft overeind.

Ozon

Door de hoge temperaturen en de opstapeling van de luchtvervuiling worden vrijdag opnieuw hoge ozonconcentraties verwacht. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) verwacht dat de informatiedrempel (180 µg/m³) op verschillende plaatsen overschreden zal worden, maar verwacht geen overschrijdingen van de alarmdrempel (240 µg/m³).

Donderdag werd de informatiedrempel op 20 meetplaatsen in ons land overschreden. Voor het weekend wordt een betere luchtkwaliteit voorspeld.

Bij hoge ozonconcentraties wordt mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12.00 en 22.00 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Bij een overschrijding van de alarmdrempel wordt dat advies uitgebreid naar de hele bevolking.