Trump ontkent dat hij wist van ontmoeting met Russen in Trump Tower
Michael Cohen (m.) Foto: AFP
Michael Cohen, de vroegere persoonlijke advocaat van Donald Trump, zegt dat Trump wel degelijk wist van de meeting in de Trump Tower in juni 2016, toen hij nog presidentskandidaat was. Maar de president ontkent dat.

Donald Trump heeft vrijdag ontkend dat hij tijdens de verkiezingscampagne van 2016 op voorhand op de hoogte was van een bijeenkomst van zijn zoon met een Russische advocate die compromitterende informatie over Hillary Clinton aanbood. ‘Ik had GEEN weet van de ontmoeting met mijn zoon, Don jr. Lijkt me dat iemand verhalen verzint om zelf uit de nesten te geraken (...).’

Michael Cohen, vroeger de persoonlijke advocaat van de president maar ondertussen in ongenade gevallen, zei eerder op de dag echter dat Trump de bijeenkomst van 9 juni in de Trump Tower in New York goedkeurde.

De ontmoeting met advocate Natalia Veselnitskaja, die vermoedelijk dicht bij de Russische inlichtingendiensten staat, kwam na de presidentsverkiezingen aan het licht. Tijdens de befaamde vergadering zou een Russische advocate belastend materiaal over zijn concurrente Hillary Clinton aangeboden hebben.

De onthulling sloeg in als een bom in de context van een federaal onderzoek naar mogelijke collusie tussen de campagneploeg van Donald Trump en Moskou. De campagneploeg heeft het belang van de ontmoeting steeds geminimaliseerd, zeggend dat ze tot niets geleid had. De president heeft altijd gezegd dat hij er destijds niets van wist. Donald Trump Jr. werd erover verhoord in het Congres.

‘I love it’

Trumps nieuwe advocaat, Rudy Giuliani, noemde in een reactie Cohen onbetrouwbaar. ‘Hij liegt al de hele week, hij liegt al jarenlang’, aldus Giuliani.

De meeting in de Trump Tower in juni 2016 kwam er na e-mails van een publicist aan Donald Trump Junior. De publicist beloofde dat een Russische functionaris hem belastende informatie over Clinton kon bezorgen. Die was ‘deel van de steun van Rusland en zijn regering voor meneer Trump’.

‘I love it’, antwoordde Trump Junior, in plaats van de veiligheidsdiensten te verwittigen. Bij de eigenlijke ontmoeting waren ook toenmalig campagneleider Paul Manafort en huidig politiek adviseur Jared Kushner aanwezig, de schoonbroer van Trump Junior.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in