Schildpad Jan Fabre opnieuw beschadigd
Foto: vln

Het kunstwerk Searching for Utopia, beter bekend als de schildpad van Jan Fabre, is nog maar terug van lang weggeweest of het is alweer ernstig beschadigd.

Het stadsbestuur van Nieuwpoort kocht de schildpad van Fabre in 2003 aan tijdens de eerste editie van Beaufort. Het kreeg een plaats op het strand, omdat de kunstenaar vond dat die locatie integraal deel uitmaakte van het werk. Daar had het echter te lijden onder het weer en het feit dat veel bezoekers het beeld als een klimtuig zagen.

De schildpad met daarop de beeltenis van Fabre werd tot twee keer toe gerestaureerd. De recente renovatie waarbij het beeld een laag bladgoud kreeg, kostte het stadsbestuur 140.000 euro. Na een afwezigheid van vijf jaar kreeg het een nieuwe, prominente plaats op een sokkel met waterelement op het Fabreplein in Nieuwpoort-Bad, maar nu blijkt dat de geschiedenis zich herhaalt.

‘Onbekenden hebben ’s nachts het beeld beklommen en de bovenlaag ervan ernstig beschadigd’, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). ‘Er wacht de daders een gepeperde rekening.’

‘Voortaan is het verboden om Searching for Utopia aan te raken of het water rond het kunstwerk te verontreinigen met eender welk middel. De sanctie is een boete van 250 euro’, zegt Vanden Broucke.