Geen medaille voor helpende militairen
Foto: Photo News

De legertop wil geen medaille voor ‘moed en toewijding’ geven aan de militairen die te hulp snelden na de aanslagen in Brussel.

Zo’n veertig militairen die op de dag van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem of in de buurt van het metrostation van Maalbeek patrouilleerden, dachten in aanmerking te komen voor de medaille ‘moed en toewijding’. Ook hun rechtstreekse chefs vonden dat, maar de legertop ziet het anders. ‘Het werk van het leger die dag was uitzonderlijk, maar alle militairen zouden hetzelfde hebben gedaan’, klinkt het bij Defensie, dat wil vermijden dat er een ‘heldencultus’ ontstaat.

De betrokken militairen en de legervakbonden reageren ontgoocheld. ‘De taak van ­deze militairen was patrouilleren en de politie bijstaan’, zegt Edwin Lauwereins van VSOA Defensie. ‘Maar meteen na de aanslag zijn ze met gevaar voor eigen leven de zwaar beschadigde vertrekhal ingelopen, tegen de stroom van vluchtende mensen in. Ze hebben gewonden verzorgd met hun eigen medische noodkit en geholpen waar ze konden, tot de hulpverlening goed op gang kwam.’