Tweets van Trump kunnen als boomerang terugkeren
Speciaal aanklager Robert Mueller. Foto: REUTERS

Robert Mueller, de speciaal aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, richt zijn aandacht op enkele tweets van Amerikaans president Donald Trump.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times wil Mueller onderzoeken of bepaalde van die tweets al dan niet mee aantonen dat de president de rechtsgang heeft belemmerd. Meer bepaald gaat het om tweets die gericht waren aan minister van Justitie Jeff Sessions en gewezen FBI-baas James Comey.

De tweets komen bij het lijstje met presidentiële handelingen waarvan onderzocht wordt of Trump ermee stokken in de wielen van het Rusland-onderzoek heeft proberen steken. Volgens de krant gebeurt het wel vaker dat openbaar aanklagers bij gebrek aan één doorslaggevend bewijs, kleinere verhalen bijeenbrengen tot één groot verhaal om belemmering van de rechtsgang te bewijzen.

‘ERG zwakke positie’

De tweets jegens Jeff Sessions werden in juli van vorig jaar verstuurd. In een interview had Trump zich laten ontvallen dat hij de aanstelling van Sessions als minister van Justitie betreurde. Hij zei dat hij hem nooit zou aangeduid hebben, had hij geweten dat Sessions zichzelf wegens partijdigheid zou wraken in het Rusland-onderzoek. ‘Hoofdaanklager Jeff Sessions heeft een ERG zwakke positie aangenomen tegenover de misdaden van Hillary Clinton’, klonk het enkele dagen later op Twitter. In een andere tweet vroeg Trump aan Sessions waar diens onderzoek bleef over vermeende Oekraïense pogingen om de Trump-campagne te saboteren.

Een tweede reeks tweets die Mueller wil onderzoeken, was in oktober van vorig jaar gericht aan James Comey. Enkele maanden nadat Trump president werd, raakte de relatie met de toenmalige FBI-baas al getroebleerd. Zo vroeg Trump in maart aan Comey om publiek te verklaren dat de president persoonlijk niet onderzocht werd.

Maar Comey weigerde dat. In een interview met FOX Business Network liet Trump zich enkele weken later ontvallen dat het voor Comey ‘nog niet te laat’ was om ontslag te nemen. Omdat Comey daar geen zin in had, ontsloeg Trump hem begin mei dan maar zelf.

‘Gelogen en gelekt’

Maar Comey hulde zich vervolgens allerminst in stilzwijgen. In juni zei hij dat Trump hem ooit om loyauteit had gevraagd. Tijdens zijn hoorzitting in de Amerikaanse senaat stelde Comey het scherper: ‘Trump heeft mij ontslagen door het Rusland-onderzoek’. Tegen de herfst was de voormalige FBI-baas een zodanig belangrijke schakel geworden in dat onderzoek, dat Trump er frontaal tegenin ging op Twitter: ‘James Comey heeft gelogen en documenten gelekt. Hij beschermde Hillary Clinton!’

Maar Trumps advocaat Rudolph W. Giuliani is niet onder de indruk van de interesse van Mueller in de tweets van de president. ‘Als je van plan bent om de rechtsgang te belemmeren, ga je het in het geniep doen, niet publiekelijk’, reageert hij aan The New York Times.

Als Mueller erin slaagt om met de tweets een breder verhaal te bouwen, dreigen ze als een boomerang terug te keren in Trumps gezicht. Zijn advocaten hebben altijd gezegd dat elke presidentiële handeling binnen Trumps presidentiële bevoegdheden vielen, maar volgens The New York Times hebben ze de president achter gesloten deuren steeds gewaarschuwd voor de impact van zijn publieke uitlatingen.