Al tien van elf in juni verhuisde zwarte neushoorns overleden in Kenia
Een zwarte neushoorn wordt getransporteerd. Foto: AFP

Van een groep van elf zwarte neushoorns die eind juni overgebracht werden van de nationale parken van Nairobi en Nakuru naar dat van Tsavo-Oost, zijn er al tien overleden. De elfde werd aangevallen door leeuwen.

‘De door leeuwen aangevallen neushoorn werd verzorgd en is sindsdien onder observatie’, aldus minister van Toerisme Najib Balala donderdag. Nog volgens Balala zijn verschillende verantwoordelijken van de Kenya Wildlife Service, die deelnamen aan de verplaatsing van de groep neushoorns, geschorst.

Eerder was er al een onderzoek geopend naar de dood van de negen al gemelde overlijdens. ‘Volgens het onderzoek zijn deze overlijdens te wijten aan verschillende stresssyndromen, nog erger gemaakt door zoutvergiftiging, uitdroging, honger en maagproblemen’, aldus Balala.

Niet zonder risico

Een verhuis is voor zwarte neushoorns niet zonder risico - ze moeten de hele reis verdoofd zijn. Maar de dood van dieren tijdens of na deze operatie is zeldzaam. Tussen 2005 en 2017 werden in Kenia 149 neushoorns op dezelfde manier verhuisd. Daarbij stierven er slechts acht, aldus nog het ministerie van Toerisme.

Volgens de organisatie ‘Save the Rhinos’ zijn er nog 5.500 zwarte neushoorns, allemaal in Afrika. Het WWF schat het aantal in Kenia op 750. In de natuur hebben ze amper vijanden, maar stropers doden de dieren voor hun hoorns. In Azië wordt geloofd dat de hoorns een geneeskrachtige werking hebben. Eén kilo hoorn wordt op de zwarte markt in China of Vietnam verpatst voor tienduizenden dollars.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig