Zeker 450 migranten zijn er vanochtend in geslaagd om Ceuta, de Spaanse exclave in Noord-Afrika, te bereiken. Ze moesten daarvoor over een zes meter hoog hek klimmen.

De actie verliep bijzonder gewelddadig .Volgens de politie werden agenten aangevallen met zelfgebouwde vlammenwerpers en ongebluste kalk, die bij contact met de huid ernstige chemische brandwonden kan veroorzaken. Anderen hadden snoeischaren en cirkelzagen bij zich om gaten in het hekwerk te maken.

Het gaat om de grootste bestorming van het afgelopen jaar. In februari vorig jaar raakten achthonderd migranten bij één bestorming de enclave binnen.

'Brutaal'

450 migranten raken met geweld in Spaanse exclave Noord-Afrika
Foto: reuters

De vluchtelingen gingen ‘nooit eerder zo brutaal te werk’, aldus een politiewoordvoerder aan het persbureau Europa Press. Vier agenten van de Guardia Civil en elf vluchtelingen werden overgebracht naar het ziekenhuis in Ceuta. In totaal spreekt het plaatselijke Rode Kruis over meer dan tweehonderd lichtgewonden.

Volgens de mediaberichten probeerden nog eens een paar honderd andere migranten om ook over de muur te klimmen die de grens tussen Afrika en Europa vormt. Dat werd echter verhinderd door de Spaanse en Marokkaanse agenten. Zij die het wel hadden gehaald, lieten zich juichend naar een opvangkamp brengen. Sommigen kusten van pure vreugde de Spaanse grond. Alles bij elkaar duurde de bestorming meer dan een uur.

Slapen in openlucht

In dat opvangkamp zaten voor de raid al meer dan 600 mensen te wachten op de behandeling van hun dossier. Er is slechts plaats voor 520 mensen. Velen moeten in tenten of in openlucht slapen.

Spanje heeft twee exclaves in Noord-Afrika: Ceuta, aan de straat van Gibraltar, en het 250 kilometer oostelijker gelegen Melilla. Vlak bij die twee exclaves wachten duizenden Afrikaanse vluchtelingen op een kans om de EU te bereiken.