Noordzee nog nooit zo warm
Foto: BELGA

Het zeewater voor de Belgische kust haalt hoge temperaturen. Met 22,9 graden gaat het om de hoogste temperatuur ooit bij maandelijkse metingen.

Het onderzoeksschip van de Vlaamse overheid, Simon Stevin, mat voor onze kust een temperatuur van 22,9 graden, meldt VTM Nieuws. ‘Dat is een halve graad meer dan in dezelfde periode vorig jaar’, bevestigt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Bij de maandelijkse metingen hebben ze nog nooit een hogere temperatuur vastgesteld. De metingen worden al bijna twintig jaar op dezelfde manier uitgevoerd. Seys wijst erop dat de temperatuur van het water naar het strand toe nog hoger kan liggen. 

Vissen schuiven door

De zeewatertemperatuur toont al langer een stijgende trend. ‘De laatste 45 jaar is het water van de Noordzee 1,7 graden opgewarmd’, zegt Seys. En dat heeft gevolgen, onder meer voor het leven in de zee.

‘De vissen die van koud water houden, trekken noordelijker. Bij twee derde van de typische vissoorten hier, zoals de kabeljauw, zien we een noordwaartse migratie. Warmwatersoorten zoals ansjovis, zeebaars en de kleine pieterman komen in onze contreien dan weer meer voor. Er is een doorschuifoperatie aan de gang.’

Volgens Seys is de Noordzee zelfs de snelst opwarmende zee ter wereld. ‘Het is een ondiepe zee met sterke stromingen, waardoor het water sneller opwarmt en afkoelt.’