Sterrenrestaurant Table d’Amis sluit deuren: ‘We willen gastronomische vrijheid’
Het koppel opent in het pand een nieuw restaurant, zonder ster Foto: Geertje De Waegeneer

Kortrijk verliest zijn enige sterrenrestaurant. Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke sluiten na negen jaar de deuren van Table d’Amis om een nieuw restaurant te beginnen, waar het allemaal wat losser mag.

Het koppel stapte in 2009 zonder veel ervaring in de restaurantwereld. Matthieu Beudaert is kunsthistoricus van opleiding, zijn echtgenote Sofie Delbeke seksuologe. Maar dat stond hun succes niet in de weg. GaultMillau noemde Table d’Amis meteen ‘Ontdekking van het jaar’, in 2012 rijfde Table d’Amis een Michelinster binnen en een jaar later mocht het restaurant pronken met de titel ‘Beste groenterestaurant van Vlaanderen’.

Maar na negen jaar sluit Table d’Amis de deuren, net zoals Gastrobar Gust, de eetbar die Beudaert en Delbeke in 2015 openden op de eerste verdieping van de Oude Dekenij, toen ze hun sterrenrestaurant verhuisden naar een groter pand. In augustus worden de laatste tafels gedekt, in september openen ze op dezelfde plek een nieuw restaurant: beudaert. Een wit blad.

‘We noemen het naar mijn naam omdat we volop onze goesting gaan doen, met veel goesting’, vertelt de chef-kok aan de Krant van West-Vlaanderen. ‘Beudaert is het restaurant waar we op onze vrije dag zélf willen eten.’

‘Vrijheid en puurheid zullen er centraal staan. De vrijheid weerspiegelt zich in de formule: een wekelijks wisselende kaart waarin de mooiste producten een hoofdrol krijgen. Een opgelegd menu vinden we passé, we willen iedereen aan tafel de kans geven om een gerecht te kiezen die hem/haar aanspreekt. Kiezen maakt voor ons essentieel deel uit van een tafelervaring.’