Venezuela gaat gierende inflatie te lijf door vijf nullen te schrappen
Foto: REUTERS

De inflatie in Venezuela loopt zodanig uit de hand dat de socialistische regering van president Nicolás Maduro besloten heeft om vijf nullen te schrappen van de nationale munt.

Venezuela mag dan grote olievoorraden hebben, wegens ongebreidelde overheidsuitgaven, wanbeleid en grootschalige corruptie beschikt het land amper nog over buitenlandse valuta om levensmiddelen of medicijnen te importeren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht daardoor alleen al voor dit jaar een inflatie van een miljoen procent. De Venezolaanse economie doet het daarmee net zo slecht als de economieën van Zimbabwe aan het begin van deze eeuw en van Duitsland in de jaren twintig, de Weimarrepubliek.

Door de gierende inflatie is een Amerikaanse dollar op de zwarte markt vandaag al 3.500.000 bolivar waard. Exact een jaar geleden was dat nog 9.390 bolivar. Het officiële minimumloon is door de dagelijkse geldontwaardingen nog minder dan 1 dollar per maand waard.

Nieuwe biljetten

President Maduro kondigde woensdag aan de inflatie te bestrijden door vijf nullen van de nationale munt te schrappen. Ook zal de Bolivár voortaan aan de nieuwe cryptomunt petro gekoppeld worden.

‘De monetaire hervormingen beginnen op 20 augustus’, zei het Venezolaanse staatshoofd tijdens een televisietoespraak. Hij toonde ook de nieuwe biljetten die daarbij zouden worden geïntroduceerd. Het is niet duidelijk of de nieuwe biljetten ook daadwerkelijk op 20 augustus beschikbaar zullen zijn, aangezien eerdere pogingen om nieuwe biljetten te introduceren uiteindelijk niet zijn doorgegaan.

Economen hebben er de afgelopen jaren onophoudelijk op gewezen dat de Venezolaanse economie alleen uit het slop kan worden gehaald door radicale hervormingen, zoals het schrappen van de vele subsidies op onder meer brandstof. Enkel wat nullen weghalen van de nationale munt zal geen soelaas brengen, klinkt het.