De escalatie in de handelsoorlog is voorbij. Amerikaanse boeren en bedrijven mogen straks meer exporteren naar de EU, de VS beloven lagere tarieven.

‘We zijn geen vijanden, maar partners. Door overleg moeten we naar lagere handels­tarieven gaan, in plaats van ze te verhogen.’ Bij aanvang van hun gesprek in het Witte Huis, gisteravond, spraken de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Amerikaanse president Donald Trump opvallend verzoenende taal. Na maanden van bitse woordenwisselingen en wederzijdse tariefverhogingen op elkaars producten, gaven de EU en de VS een eensgezind signaal dat ze aan een wapenstilstand toe zijn. 

Wat met China?

Na afloop werden die goede intenties ook concreet gemaakt. Trump verkreeg de toezegging dat Europa grotere hoeveelheden zal toelaten op zijn markt van Amerikaanse sojabonen – ‘dat is goed voor onze boeren in de Midwest’ – van LNG-gas en van medische apparatuur en farmaceutische producten.

Hiermee lijkt een verdere escalatie van de handelsoorlog afgewend. Voorlopig toch. Want er mag niet worden vergeten dat er met China nog een belangrijke derde partij meespeelt. En de Chinese president Xi Jingping was er gisteravond niet bij in Washington.

Uiteraard zijn nog niet alle meningsverschillen tussen de VS en de EU van de baan. Trump wil eigenlijk niets liever dan dat alle importtarieven afgeschaft worden.  ‘Dat zou ons geweldig veel plezier doen.’ Zover staan de gesprekken nog lang niet, maar volgens de Amerikaanse president is Europa het eens dat de marsrichting ‘0 procent aan tarieven en subsidies’ moet zijn.

Op korte termijn is alvast de gevreesde  uitbreiding van de Amerikaanse importheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen van de baan. En er komen dus ook geen  bijkomende tegenmaatregelen door Europa. De Europese commissaris van Handel, Cecilia Malmström, had naar verluidt een lijst van vergeldingsheffingen in haar koffer meegenomen, goed voor een impact op Amerikaanse producten van 20 miljard dollar. Maar de lijst is, voor nu, van de baan.

Opluchting op  Wall Street

De ommekeer komt niets te vroeg. Niet alleen was de politieke spanning tussen de trans-Atlantische bondgenoten historisch hoog opgelopen, ook economisch vallen er al slachtoffers. Zo verlaagde de Amerikaanse autoproducent General Motors gisteren zijn winstvooruitzichten voor dit jaar, met een expliciete verwijzing naar het duurder geworden staal en aluminium als gevolg van de handelsoorlog.

Op Wall Street reageerden de beleggers opgelucht op het nieuws uit Washington. In het laatste kwartier van de beurshandel sprong de Dow Jones-index met 0,7 procent omhoog.