Na zijn opmerkelijk optreden in de nieuwe show van de komiek Sacha Baron Cohen neemt de Amerikaanse politicus Jason Spencer ontslag.

De druk werd te groot voor Jason Spencer, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden in de staat Georgia. Zijn partijgenoten eisten zijn ontslag nadat hij was beetgenomen door de Britse komiek Sacha Baron Cohen.

In de show Who is America? liet Spencer zich verleiden tot racistische uitspraken over Afro-Amerikanen, Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten. Op vraag van Cohen, die zich voordeed als een voormalig lid van de Israëlische geheime dienst, liet Spencer ook nog eens zijn broek zakken. Zo zou hij terroristen kunnen afschrikken, aldus het typetje van Sacha Baron Cohen.

Het bizarre fragment ging na de uitzending viraal op het internet.

Ontslagbrief
‘Sacha Baron Cohen en zijn medewerkers hebben misbruik gemaakt van mijn grote angst dat mijn familie zou aangevallen worden’, zo verdedigde hij zijn optreden.

Spencer heeft zijn ontslagbrief nu naar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden verstuurd. Normaal gezien liep zijn termijn in november af. Hij raakte niet herverkozen.

In najaar op VRT
De eerste aflevering van Who is America? deed ook al van zich spreken. Daarin liet Cohen onder meer wapenlobbyist Philip Van Cleave wapens voor kinderen promoten. In een van de volgende afleveringen wordt Sarah Palin erdoor gehaald. Zij noemde de humor van Cohen ‘ziekelijk’.

De openbare omroep Canvas heeft de uitzendrechten van het nieuwe programma van Baron Cohen gekocht. Vanaf september komt het op het onlineplatform vrt.nu, een maand nadien wordt de reeks ook uitgezonden op het klassieke tv-scherm.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig