Vijf festivaltips om uw uitgedroogde gazon even te vergeten
Het Zesde Metaal. Foto: Koen Bauters

Olifantenpijpen en eightiesreferenties bewezen het al: alles komt terug als u maar lang genoeg wacht. Er is dus nog hoop voor de verschroeide grassprieten in uw tuin. Nu de grasmachine technisch werkloos is, bieden we graag vijf alternatieven aan om het weekend te vullen.

Het Zesde Metaal en Brihang

Er werd vroeger wel vaker gepreekt voor eigen kerk in West-Vlaanderen, maar zelden zo poëtisch als taalkunstenaars Wannes Cappelle en Boudy Verleye. Voor Limburgers even verstaanbaar als pakweg de zelfverzonnen taal van Sigur Ros, voor goede verstaanders een toonbeeld van wat je met verdraaide klinkers en klanken kan bereiken. Beide heren spelen vrijdagavond gratis op het Burgplein vlak in het historisch centrum, wat de avond sowieso al een historisch karakter geeft. Linguïsten kunnen dan weer de subtiele klankverschillen bestuderen tussen de tongvallen van Kortrijk, Knokke en het Brugse thuispubliek.

Moods, vrijdag 27 juli 20.30 uur, Burg

Sam Renascent

Showcasefestivals knabbelen de laatste jaren aan jong muziektalent met een gretigheid waar geen buxusmot tegenop kan. Meestal resulteren ze in zo veel mogelijk onbekende namen op zo veel mogelijk plaatsen tegelijkertijd programmeren, maar bij Dioniss pakken ze het slimmer aan. Het kleine festival houdt het bewust bij één podium met daarop nobele onbekenden én bekenden. Tot die eerste categorie behoort Antwerpse producer Sam Renascent. De wedergeboorte is overwegend muzikaal: hij rapte en speelde vroeger gitaar bij bescheiden genaamde funkgroep Three Guys And A Horsehead. Tegenwoordig versmelt hij pop met r&b met als resultaat een mengeling tussen Stromae en Kanye West. Nu nog gratis in Sint-Denijs-Westrem bij Gent, binnenkort ook in de New Yorkse Madison Square Garden?

Dioniss, zaterdag 28 juli 19.30 uur

Dimitri Leue en de familie Von Kapp

‘k Zag vijf heren met sprookjes musiceren. Acteur en doorwinterde verteller Dimitri Leue verdiepte zich samen met vier bedreven muzikanten in de verhalen van de gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen en Charles Perrault. Alleen zijn de sprookjesfiguren op het podium net iets losbandiger dan op papier. Wie de plannen om met de kinderen naar de Efteling en Rock Werchter te gaan noodgedwongen moest opbergen, vindt bij de familie Von Kapp een waardig alternatief.

Sfinks, zondag 29 juli 13 uur, concerttent

Kool & The Gang

Volgens ‘ons moe’ uit het Het Peulengaleiswas OMD een allesbehalve legendarische eightiesband. Nadat de Britse new wavers in Tienen spelen, is het de beurt aan een band die doorheen de jaren wél dat adjectief verdiende. Wie pas geboren werd nadat oplichtende dansvloeren uit de mode waren, kent de funkgroep ongetwijfeld vanop de soundtracks van Quentin Tarantino of chocolade-reclames. Uw kennis van discoklassiekers bijschaven gaat ongetwijfeld net iets vlotter te midden van een dansende menigte.

Suikerrock, zondag 29 juli 22.30 uur, Main Stage

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig