Kroatisch eiland in de spotlight dankzij ‘Mamma mia!’
Foto: Getty Images/iStockphoto

De sequel op ‘Mamma mia!’ mag zich dan wel afspelen op een Grieks eiland, maar in werkelijkheid koos de filmploeg voor het Kroatische Vis. Dat eilandje mag nu aan een stormloop aan toeristen verwachten.

De musical Mamma mia! bracht tien jaar geleden meer dan een half miljard euro in het laatje en dus was het verleidelijk om een sequel uit te brengen. Maar waar Meryl Streep en Pierce Brosnan de Abba-hits destijds vol overgave brachten op het Griekse eiland Skopelos is de filmploeg deze keer uitgeweken naar het Kroatische Vis.

Het eilandje in de Adriatische Zee was lange tijd een verborgen parel, maar dreigt nu hetzelfde lot te ondergaan als Skopelos. Door als idyllisch decor te fungeren in een Hollywood-film die wereldwijd werd uitgebracht, werd het eiland al snel onder de voet gelopen door horden toeristen. De prijzen gingen snel omhoog, waardoor een groot deel van de bevolking andere oorden moesten opzoeken omdat hun eiland te duur werd.

Toeristen pas welkom vanaf 1989

Het eiland met om en bij 4.000 inwoners heeft ook een bijzondere geschiedenis. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog verborg de latere Joegoslavische dictator Josip Broz Tito zich op het eiland. Nadien gebruikte het Joegoslavische leger dit eiland als uitvalbasis voor zijn vloot. Buitenlandse toeristen waren tot 1989 dan ook niet welkom op het eiland.

In de jaren nadien, na het uiteenvallen van Joegoslavië, vonden toeristen langzaamaan hun weg naar Vis. Al bleef het toerisme beperkt. Omdat dit eiland ook het verst verwijderd ligt van Kroatië (je doet er met de ferry vanuit Split minstens twee uur over om er te geraken), is het nog steeds ongerept, wat voor de filmmakers van Mamma mia! nog een reden was om hier te komen draaien. In 2016 werd het ingesloten strand van Stiniva nog uitgeroepen tot mooiste strand van Europa.

Aandacht afleiden van Dubrovnik

De Kroaten zelf hopen misschien met deze nieuwe ontdekking dat ze een deel van hun toeristen kunnen spreiden. Dubrovnik heeft namelijk erg te lijden onder het succes van Game of thrones en Star Wars, en nam vorig jaar maatregelen tegen extreem massatoerisme. Zo mogen er niet meer dan 4.000 mensen tegelijkertijd rondlopen binnen de oude stadsmuren van de havenstad, en werd ook een beperking gesteld op het aantal cruiseschepen dat er mag aanmeren.