Nieuwe regels in onze hoogste klasse: extra wissel bij verlengingen, ref mag niet fluiten bij twijfelachtig buitenspel
Foto: Photo News

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist heeft dinsdag in Tubeke een hele resem nieuwigheden bekendgemaakt die komend seizoen gebruikt zullen worden in de hoogste klasse van ons voetbal. Een overzicht.

• GoPro-camera’s bij de videoref

Het komende seizoen zullen de tv-kijkers mee kunnen kijken met de videoref en zijn team wanneer er een dubieuze fase herbekeken wordt. In het busje van de Video Assistant Referee (VAR) worden GoPro-camera’s geïnstalleerd. Tv-kijkers kunnen naar analogie met het WK dan ook volgen hoe de videoref zijn beslissingen neemt.

Nieuwe regels in onze hoogste klasse: extra wissel bij verlengingen, ref mag niet fluiten bij twijfelachtig buitenspel
Foto: BELGAIMAGE

• Videoref bij elke match

Voortaan zullen alle wedstrijden in de Jupiler Pro League op een VAR kunnen rekenen. Het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verhoogde het aantal videorefs tot veertien. Ook de semiprofs volgden immers een VAR-opleiding.

• Rood voor spelers die VAR-zone binnenlopen

Het videoscherm waarop de veldscheidsrechter eventuele beelden kan raadplegen wordt afgeschermd. Die VAR-zone tussen de dug-outs moet reclamevrij blijven en is vooral enkel toegankelijk voor de scheidsrechters. Een speler, trainer of staflid heeft er niets te zoeken. Overtreders kunnen uitgesloten worden.

• Spelers mogen zelf om videoref vragen

Spelers kunnen discreet om een VAR-tussenkomst vragen. Dat moet zonder aandringen en op een serene manier gebeuren. Het kan een speler die heel ostentatief het VAR-gebaar maakt op een gele kaart komen te staan. De trainersstaf mag communicatiemiddelen gebruiken op de bank, op voorwaarde dat dat enkel in functie is van tactiek of het medische welzijn van een speler. Het is verboden om het als overtuigingsmiddel te gebruiken. Die regel is van toepassing voor een gewone fase, maar ook bij een VAR-tussenkomst.

Nieuwe regels in onze hoogste klasse: extra wissel bij verlengingen, ref mag niet fluiten bij twijfelachtig buitenspel
Foto: Photo News

• Videoref kan ingrijpen bij elleboogstoten

De videoscheidsrechter kan altijd op een gewelddadige fase, zoals een elleboog- of kopstoot, terugkomen. De VAR kan de beelden in kwestie bekijken en ingrijpen waar nodig, ook al is het spel intussen hernomen.

• Halfuur uitstel als videoref technische problemen heeft

Als de VAR door een technisch probleem niet werkt, wordt de wedstrijd met een halfuur uitgesteld. Als het euvel na die 30 minuten nog niet opgelost is, wordt de partij zonder videoref gespeeld.

• Extra wissel in verlengingen beker

In de verlengingen vanaf de zestiende finales van de Beker van België kunnen ploegen voortaan een extra wissel uitvoeren. Op het WK mochten er vier wissels uitgevoerd worden, zolang de vierde maar in de verlengingen gebeurde. Dat is vanaf dit seizoen ook het geval in de Croky Cup vanaf de zestiende finales.

• Enkel vlaggen bij duidelijk buitenspel

Er wordt de assistenten aangeraden om enkel te vlaggen wanneer het helemaal duidelijk is dat er een buitenspelsituatie is. Bij randgevallen gaat het spel door, zodat de uitkomst van de fase gekend is. Indien er gescoord wordt na de bewuste fase, dan kan de VAR nog altijd ingrijpen. Wanneer de assistent vlagt en de scheidsrechter fluit, dan kan de videoscheidsrechter niet meer tussenbeide komen. Ook deze richtlijn was op het WK in Rusland van kracht.

• Spelers mogen het veld niet zomaar weer op bij schoenenwissel

Een speler die het veld verlaat om een praktisch probleem op te lossen, heeft altijd toestemming nodig van de arbitrage om het terrein opnieuw te mogen betreden. Na een schoenwissel bijvoorbeeld mag de speler niet zomaar het veld terug oplopen. De straf hiervoor is een vrije trap op de plaats waar de voetballer terug op het veld komt. In de zestien wordt het zelfs bestraft met een penalty.

Nieuwe regels in onze hoogste klasse: extra wissel bij verlengingen, ref mag niet fluiten bij twijfelachtig buitenspel
Foto: Photo News

• Scheidsrechter moet altijd balvoordeel geven

Scheidsrechters moeten balvoordeel geven, ook bij een fout die een kaart verdient. Als er bij de voortgezette actie nog een overtreding gemaakt wordt, kan er nog een kaart gegeven worden. Zo kunnen twee spelers een gele of rode kaart krijgen na dezelfde fase, of kan dezelfde speler twee gele kaarten krijgen als hij in dezelfde actie beide fouten gemaakt heeft.

• Acrobatische inworpen mogen niet meer

Ten slotte zullen acrobatische inworpen in het nieuwe seizoen, dat vrijdag van start gaat met een thuisduel van Standard tegen AA Gent, niet langer gedoogd worden.