Trump: ‘Rusland zal Democraten helpen bij volgende verkiezingen’
Donald Trump en Vladimir Poetin tijdens hun persconferentie na afloop van de top in Helsinki. Foto: REUTERS

‘De Russen zullen er alles aan doen om te vermijden dat ik opnieuw president word.’ Dat verklaarde Amerikaans president Donald Trump op Twitter. Op hun bijeenkomst vorige week had Russisch president Vladimir Poetin nochtans duidelijk gemaakt dat Trump zijn voorkeurskandidaat was.

‘Ik ben erg bezorgd dat Rusland heel hard zal vechten om de volgende verkiezingen te beïnvloeden’, schreef Amerikaans president Trump dinsdag op Twitter. ‘Aangezien geen enkele president Rusland harder heeft aangepakt dan ik, zullen ze er alles aan doen om de Democraten te steunen. Ze willen zeker Trump niet!’

Wat de aanleiding is van Trumps uithaal, is onduidelijk. Op de Russisch-Amerikaanse top in Helsinki acht dagen geleden had Russisch president Poetin nog erkend dat hij blij was dat Trump de verkiezing had gewonnen in 2016. Volgens Poetin varen de Russisch-Amerikaanse relaties wel bij de aanwezigheid van de vastgoedmagnaat in het Witte Huis.

Het lijkt erop dat Trump vooral zijn blazoen wil oppoetsen, nadat hij stevige kritiek kreeg na de top in Helsinki. Zelfs partijgenoten vonden dat Trump het de Russische president wel heel makkelijk had gemaakt. Ook zijn kritiek op de inlichtingendiensten, die de Amerikaanse president een dag na de bijeenkomst afdeed als een verspreking, werd niet gesmaakt.

Eind vorige week maakte het Witte Huis nog bekend dat Trump zijn Russische ambtgenoot had uitgenodigd voor een bezoek aan Washington in het najaar.