Ook op Twitter laaien de emoties over de Arco-deal op. Marcia De Wachter, regent bij de NBB, uitte er stevige kritiek op Vestager. En kreeg meteen de volle laag van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Ongezien fel en uitgesproken. Zo is de reactie van afscheidnemend directeur bij de Nationale Bank, Marcia De Wachter, op het nieuws dat EU-commissaris Margarethe Vestager vandaag nogmaals benadrukte dat de Arco-deal wel degelijk vooraf de goedkeuring nodig heeft van de Europese Commissie.

De Wachter, die eind dit jaar de Nationale Bank verlaat om voor de CD&V in de gemeentepolitiek in Overijse te gaan, liet meteen vanuit haar vakantieadres in Frankrijk weten dat de reactie van de EU-commissaris voor Mededinging rijkelijk laat komt.

Niet serieus

‘Not serious’, tweette De Wachter vanuit haar vakantieadres uit Frankrijk. ‘Ze kent dit dossier al van in 2008’. Waarna ze er in het Engels aan toevoegde dat de diensten van Vestager maandenlang claimen dat een commerciële geste voor Belfius geen probleem zou zijn. ‘Now be consistent please’, voegde ze eraan toe.

De reacties lieten niet lang op zich wachten. Eerst van Edwin De Boeck, ex-hoofdeconoom van KBC en vandaag hoofd van de studiedienst van de NV-A, die er fijntjes op wees dat het niet zeker is dat de voorgestelde oplossing van de regering zich juridisch als een ‘commerciële geste’ zal laten catalogeren.

Erg ongepast

Daarna roerde ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zich.  Eerst sprak ze haar steun uit voor de reactie van Vestager. 'De rechtsstaat, evident', klonk het op Twitter. Om daar niet veel later aan toe te voegen dat ze het ‘erg ongepast’ vond dat Marcia De Wachter politiek campagne voerde vanuit de Nationale Bank ‘wetende dat ze nota bene (19) jaar directeur was van die instelling’. En vandaag nog altijd regent is bij de Nationale Bank.

Maar De Wachter beet op Twitter van zich af door tegenover De Boeck en de NV-A onder meer te benadrukken dat ‘Dexia dezelfde behandeling had moeten krijgen als KBC en ING’ en dat ze geen reden ziet waarom een commerciële geste ‘bij KBC kan en bij Belfius niet’.

En tegenover Rutten benadrukte De Wachter dat ze zelfs als regent van de Nationale Bank het recht heeft om een eigen mening op Twitter te verkondigen. Waarna ze sneerde naar Rutten dat het blijkbaar een teken van zwakte is als de voorzitter (van Open VLD, red) moet tussenkomen. ‘Ik spreek op Twitter in eigen naam en ga dat steeds meer doen’, voegde De Wachter daaraan toe.

Waarna Rutten enkele uren later nogmaals reageerde met een nieuwe beschuldiging van belangenvermenging. 'Waarmee u bewijst wiens belang u werkelijk dient. En dat is niet dat van de Nationale Bank of het algemeen belang, zoveel is duidelijk'. Iets waarop De Wachter enkel antwoordde met een veelzeggende 'Pfff'.