Directrice Nationale Bank haalt uit naar Vestager: ‘Ze komt te laat’
Margrethe Vestager. Foto: EPA-EFE

‘Vestager is niet consistent als ze nu de Arco-deal wil onderzoeken, ze wist er al jaren van.’ Zo reageert Marcia De Wachter, directeur van de Belgische Nationale Bank (NBB) op de aankondiging van de Europese Commissaris voor Concurrentie. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is niet te spreken over de reactie.

Dat Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager na de bekendmaking van het federale akkoord over Arco aankondigde dat ze het gaat onderzoeken, kan bij NBB-direacteur Marcia De Wachter op weinig begrip rekenen. ‘Ze is te laat’, liet De Wachter, van CD&V-signatuur, weten op Twitter.

‘Vestager is niet redelijk’, aldus De Wachter nog op het sociale netwerk. ‘Ze kent het Arco-nieuws al eeuwen en reageert nu ambivalent. Haar diensten zeggen al maanden dat een commerciële geste van Belfius in orde zou zijn. Wees nu alstublieft consistent.’

De Wachter, één van de vijf leden van het directiecomité van de Nationale Bank, benadrukt in eigen naam te spreken, maar toch wordt haar reactie niet door iedereen gewaardeerd. ‘Erg ongepast, politieke campagne voeren vanuit de Nationale Bank’, stelt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op Twitter, ‘wetende dat ze nota bene 19 jaar (!) directeur was van die instelling.’

In het akkoord dat de federale ministers in het kader van de begroting sloten, wordt de vergoeding voor de Arco-coöperanten gekoppeld aan de beursgang van Belfius, en omgekeerd. Belfius gaat voor 30 procent naar de beurs, en tegelijk wordt er een fonds opgericht van 600 miljoen euro om de 658.000 coöperanten gedeeltelijk te vergoeden. Met het fonds kan 40 procent worden terugbetaald.