May neemt touwtjes van Brexit-gesprekken in handen
Brits premier Theresa May. Foto: REUTERS

De Britse premier Theresa May heeft dinsdag aangekondigd dat zij zelf de onderhandelingen met de Europese Unie omtrent de uitstap van Groot-Brittannië overneemt van het Brexit-departement. Daarmee wordt May’s groeiende rol in de onderhandelingen geformaliseerd.

‘Ik zal de onderhandelingen met de Europese Unie leiden en de staatssecretaris voor de Brexit (Dominic Raab) zal mijn adjunct zijn’, verklaarde Brits premier Theresa May in een brief aan het parlement.

‘Het Brexit-departement blijft wel de voorbereidingen van de regering leiden’, benadrukte May. ‘Het gaat daarbij om de binnenlandse voorbereidingen in geval van een overeenkomst of voor wanneer de onderhandelingen mislukken, de noodzakelijke wetgeving, en het voorbereiden van de onderhandelingen om het Future Framework (de afspraken tussen de EU en het VK) te implementeren.’

Een speciale team binnen het kabinet van de Britse premier heeft de afgelopen maanden een belangrijkere rol opgeëist bij de onderhandelingen. Het is dus geen verrassing dat May nu ook officieel de touwtjes in handen neemt bij de gesprekken met de EU.