Philippe Gilbert komt na zijn spectaculaire val in de 16de rit van de Tour de France woensdag niet meer aan de start. 'Het is een mirakel dat hij de streep heeft gehaald', aldus teamarts Toon Cruyts. Gilbert bleek zijn linkerknieschijf gebroken te hebben.

In de zestiende etappe van de Tour de France ging onze landgenoot Philippe Gilbert (Quick-Step) in de afdaling van de Col de Portet-d’Aspet uit de bocht. Hij vloog over een muurtje tussen de bomen de diepte in. Een paar minuten later klom Gilbert terug op het zadel, zwaar gehavend, maar met de duim omhoog. Alles ok, leek hij te willen zeggen. maar alles was natuurlijk niet ok na zo'n val. De elleboog van de Belg bloedde en ook aan de heup had hij pijn, waardoor hij moest worden verzorgd door de arts.

Op de top van de Col de Portet-d’Aspet was Gilbert als eerste boven gekomen. In de afdaling, zowat 70 km voor de eindstreep, trok de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen echter iets te hard door, waardoor hij in een bocht de controle over het stuur verloor. Na het incident werd Gilbert wel ingelopen door het peloton. Uiteindelijk finishte hij een half uur na ploegmaat en winnaar Julian Alaphilippe.

'Ik had best schrik, wan het was redelijk diep en ik was op mijn rug geland', vertelde Gilbert na afloop van de rit aan Het Nieuwsblad. 'Toen ik rondkeek, zag ik alleen stenen. Ik dacht dat ik overal iets had gebroken en durfde eerst niet bewegen. De mensen waren snel bij mij maar ik had echt veel pijn. Ik ben toch een meter of vier naar beneden gevallen, maar het probleem was vooral al die stenen en daar zo op vallen was keihard en pijnlijk.'

Even later aan de ploegbus leek het pas echt tot Gilbert door te dringen waaraan hij was ontsnapt, hij stapte in tranen de bus op. Meteen daarop werd de wonde gehecht op de radiologie aan de finish.

'Gilbert kan niet meer stappen'

'Hij kan niet meer stappen op zijn been', verklaarde teamarts Toon Cruyts later. 'Toen hij fietste, ging het nog redelijk, maar nu, na een half uurtje in de medische post waar hij neerlag begon de knie zwaar op te zwellen. Hij heeft te veel last van een bloeding in die knie, zowel in het gewricht als aan de spieren en ook zijn ligament is geraakt. Er is geen breuk. Wel laten we in het ziekenhuis voor alle zekerheid nog een MRI nemen, maar de kans dat hij start morgen is 0,0 procent. Hij kan zelfs niet meer stappen, dat is niet normaal.'

'Het is een mirakel dat hij de streep heeft gehaald', eindigde de ploegdokter. 'Hij had veel pijn, je zag het aan hem toen hij over de streep reed. Hij heeft op zijn tanden moeten bijten. Hij is een harde, maar zijn Tour is voorbij. '
 
Dat zei Gilbert ook zelf in een korte reactie. 'Ik kan mijn been niet meer gebruiken', reageerde hij heel kort voor hij in de ambulance stapte. 'We gaan nu naar het ziekenhuis om nog wat extra onderzoek te doen, te weten wat er aan de hand is. Mijn Tour is voorbij, ja.' Later op de avond bleek dat Gilbert zijn linkerknieschijf gebroken heeft.