Filmen onder rokken voortaan zwaar bestraft in Frankrijk
Foto: Getty Images/iStockphoto

Beelden maken onder de rokken van vrouwen kan in Frankrijk voortaan bestraft worden met een gevangenisstraf tot een jaar en een boete van 15.000 euro. Dat werd besloten in het kader van een nieuwe wet tegen seksueel geweld.

Upskirting, de praktijk waarbij zonder toestemming en in het geniep foto’s of video’s worden gemaakt onder iemands rok, kan in Frankrijk voortaan worden bestraft met een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro. In extreme gevallen kunnen die straffen verdubbeld worden.

De beslissing maakt deel uit van een Frans wetsvoorstel om seksueel geweld aan te pakken, waarvan maandag de finale tekst werd goedgekeurd. Marlène Schiappa, Frans staatssecretaris voor Emancipatiezaken, stelt dat hiermee een lacune in de wetgeving is weggewerkt.

Een gelijkaardig wetsvoorstel lag vorige maand ook in Groot-Brittannië op tafel, maar werd (voorlopig) geblokkeerd door het conservatieve parlementslid Sir Christopher Chope.

In België kan de praktijk al langer worden bestraft, sinds de invoering van de seksismewet in 2014. Al komt het in de praktijk maar weinig voor dat vrouwen dergelijke incidenten melden. ‘We krijgen ongeveer twintig klachten per jaar voor deze vorm van voyeurisme’, zei Olivier Slosse, woordvoerder van de Brusselse politie, vorige maand nog aan RTBF.

Maar het blijft belangrijk dat vrouwen klacht indienen wanneer het hen overkomt. ‘Voor zichzelf, omdat ze slachtoffer zijn geworden van een misdaad, maar ook voor ons, zodat we weten waar we op straat voor moeten opletten’, aldus Slosse.