Oppositie vernietigend over begrotingsakkoord federale regering
Kristof Calvo (Groen) Foto: Photo News

De oppositiepartijen reageren scherp op het zomerakkoord dat de federale regering dinsdag heeft gesloten. ‘De regering rekent zich rijk’, klinkt het bij de SP.A. ‘Dit is niet meer serieus’, klaagt Groen aan.

Groen reageert ontgoocheld op het akkoord van de federale regering. ‘Het gat in de begroting van 2,6 miljard euro is als bij toverslag verdwenen. Dit is niet meer serieus’, meldt Kristof Calvo, federaal fractieleider van Groen, in een persbericht.

‘Over tal van aangekondigde maatregelen blijven veel vraagtekens bestaan, ook rond de overeenkomst over Arco. De enige zekerheid is dat de uitkeringen sneller zullen dalen. Hoeveel lager wil men nog gaan? Mensen in de armoede duwen helpt hen niet aan een job. Voor langdurig werkzoekenden wordt de arbeidsdeal een armoededeal.’

De grote afwezige in de deal van Charles Michel is volgens Groen milieu en klimaat. ‘Het is en blijft de blinde vlak van de regering. De regering-Michel blijft zeker op dat punt de regering van de gemiste kansen’, besluit Calvo.

SP.A

De socialisten zijn evenmin overtuigd. ‘De regering heeft hier en daar wat zogenaamde correcties doorgevoerd en de cijfers van de ambtenaren aangepast’, reageerde SP.A-voorzitter John Crombez dinsdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Crombez gelooft niet dat de arbeidsdeal een half miljard euro gaat opbrengen, zoals de regering verwacht. ‘De regering gaat ervan uit dat ze hiermee 12.000 jobs schept. Dat betekent dat die deal 40.000 euro per gecreëerde job zou opbrengen. Ze rekent zich rijk.’

Vlaams Belang

Ter rechterzijde wordt dan weer gesproken van ‘gebroken beloftes en gemiste kansen’. ‘Het nachtelijk akkoord over Arco is een gelegaliseerde hold-up op de belastingbetaler, aangezien belastinggeld zal worden aangewend om de gedupeerden te vergoeden’, zegt Barbara Pas, federaal fractieleider van Vlaams Belang.

Pas: ‘Wij vinden dat de Arco-coöperanten wel degelijk dienen te worden vergoed, maar dat niet de belastingbetaler hiervoor dient op te draaien, maar de schuldigen.’

Verder hekelt Vlaams Belang de ‘kunstmatig opgesmukte begroting’. ‘Vooral de aangekondigde meerinkomsten uit de accijnzen op diesel zijn bitter voor een regering die zichzelf het etiket lastenverlagend toebedeelt’, besluit Pas.