Veilige fietsenstallingen scannen fiets en A-kaart

Antwerps schepen van Economie en CD&V-kandidaat Caroline Bastiaens wil slimme technologie inzetten om het aantal fietsdiefstallen in Antwerpen terug te dringen. Zij ziet een mogelijkheid in de combinatie van de Velo-Pass met de A-kaart, vooral dan in nieuwe fietsenstallingen aan NMBS-stations.

Veilige fietsenstallingen scannen fiets en A-kaart
Caroline Bastiaens Foto: Jan VAn der Perre

“Ik stel voor deze fietsstallingen met slimme technologie uit te rusten”, zegt Bastiaens. “De Velo-Pass is een digitaal paspoort voor de fiets waar zowel fietshandelaren als eigenaars alle informatie van de fiets op verzamelen. Op basis van deze technologie moeten we onze onbemande fietsenstallingen kunnen beveiligen, zeker in nieuwe fietsenstallingen.”

Met de Velo-Pass is de fiets uitgerust met een unieke QR-code. Wie zijn fiets wil parkeren in een fietsenstalling scant bij het binnengaan de Velo-Pass op de fiets en de A-kaart voor Antwerpenaars of de identiteitskaart voor niet-Antwerpenaars. De fietsenstalling onthoudt deze combinatie van kaart en fiets. Bij het buitengaan, openen de poortjes alleen als de fietser de QR-code van de fiets en de A-kaart of identiteitskaart heeft. Camerabeelden langs de omheinde fietsenstalling registreren de fietsers. Wie een gestolen, geseinde fiets wil parkeren in de fietsenstalling kan zo eenvoudiger worden opgespoord. Het verhoogt de kans om na een diefstal de fiets terug te vinden.

Er moet nog wel worden onderzocht hoe mensen die geen Velo-Pass hebben ook gebruik kunnen maken van deze veilige fietsenstallingen.