R. Kelly doorbreekt de stilte met ‘I admit’
R. Kelly in 2013. Foto: AFP

R&b-zanger R. Kelly haalt het nieuws al jaren niet meer met zijn muziek. Voor het eerst sinds hij door #MeToo opnieuw onder vuur kwam te liggen, heeft hij gereageerd. Hij deed dat met een nummer van 19 minuten lang.

De 51-jarige R. Kelly wordt al sinds 1994 in verband gebracht met seksueel misbruik. Verschillende vrouwen zeggen dat ze gedwongen werden om seks met hem te hebben of beschuldigen hem van emotioneel misbruik. R. Kelly heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken, maar kwam in de nasleep van de #MeToo-affaire opnieuw onder vuur te liggen. Zo liet Spotify hem een tijdlang (deels) vallen.

Als een donderslag bij heldere hemel loste R. Kelly maandagavond een nummer met de veelbetekenende titel I admit. Het is maar liefst 19 minuten lang, en de zanger gaat erin in op verschillende aspecten van zijn privéleven.

Jonge vrouwen en ruwe seks

Zo geeft hij onder meer toe dat hij van jonge vrouwen en ruwe seks houdt, maar hij ontkent wel dat hij een pedofiel zou zijn. Hij verzet zich ook tegen de beschuldiging dat hij een sekte zou runnen, zoals Buzzfeed vorige zomer beweerde.

R. Kelly geeft wel toe dat hij schuldig is aan overspel, omdat hij onder meer met de beste vriendin van zijn eigen vriendin geslapen heeft, meerdere seksuele relaties had met fans, en op een bepaald ogenblik elke week naar een stripclub ging. Voorts heeft hij naar eigen zeggen te veel gedronken en gerookt, en kan hij niet lezen omdat hij dyslexie heeft.

De zanger wijt een en ander aan seksueel misbruik in zijn eigen kindertijd. ‘Terwijl ik lag te slapen, werd ik ontmaagd’, zingt hij. ‘Te bang om er iets over te zeggen, legde ik de schuld bij mezelf.’