De Britse vorst woont al meer dan 250 jaar in Buckingham Palace, maar het immense gebouw is dringend toe aan een renovatie. Om dat aan te tonen, heeft de koninklijke familie een filmpje vrijgegeven waarin een blik achter de schermen wordt gegeven van het iconische, maar gedateerde gebouw.

Jaarlijks komen er zo’n 100.000 gasten over de vloer van Buckingham Palace en daarnaast ook nog eens enkele miljoenen toeristen. Het is dus van groot belang dat alles tot in de puntjes is afgewerkt in het gebouw, maar dat is al enkele jaren niet het geval. Onder meer de bekabeling, de verwarming en het sanitair werden al niet meer vernieuwd sinds de jaren vijftig. Bovendien zijn ook de vele liften te onpraktisch voor het personeel.

De komende tien jaar zal er dan ook hard gewerkt worden om het paleis aan te passen aan de hedendaagse normen. Daarom wordt alles momenteel eerst in beeld gebracht met een nieuwe 3D-technologie, daarna volgt pas de make-over. Queen Elizabeth zal voor de volledige renovatie flink wat extra geld toegestopt krijgen van de Britse overheid. De renovatie zal in totaal 369 miljoen Britse pond kosten (ongeveer 417 miljoen euro).

Buckingham Palace werd in 1703 gebouwd voor de toenmalige hertog van Buckingham. Zestig jaar later werd het opgekocht door koning George III, en in de 19de eeuw werd het significant uitgebreid onder koningin Victoria, die het bouwwerk tot officiële residentie van de Britse royals maakte.