De nieuwe Netflix-serie ‘Insatiable’ is nog niet te zien, maar krijgt nu al kritiek. Meer dan 100.000 misnoegde abonnees ondertekenden een petitie om de serie van het streamingplatform te halen.

Insatiable wordt pas op 10 augustus gelanceerd op Netflix, maar de trailer zet nu al kwaad bloed omdat die aan ‘fatshaming’ zou doen: dikkere mensen als abnormaal en beschamend bestempelen. De serie draait rond een tiener met overgewicht (gespeeld door Debby Ryan) die wraak neemt op haar pesters door te vermageren en uiteindelijk de ster te worden van een missverkiezing.

‘Deze serie zal eetstoornissen veroorzaken en de verdere objectivering van het vrouwenlichaam bestendigen’, zegt Florence die een online petitie startte om ervoor te zorgen dat de serie nooit wordt uitgezonden op Netflix. Die verzamelde op vier dagen tijd al meer dan 110.000 handtekeningen.

‘Vrouwen en jonge meisjes worden al zo lang verteld dat ze mager moeten zijn als ze populair willen zijn, vrienden willen hebben en mannelijke aandacht willen krijgen’, klinkt het. ‘We kunnen de release nog tegenhouden, zodat die geen verwoesting en zelftwijfel kan strooien in de geesten van jonge meisjes die anders zullen denken dat ze gewicht moeten verliezen om gelukkig te zijn.’

Satire

De 25-jarige hoofdrolspeelster, die in de scènes vóór het gewichtsverlies een fatsuit draagt, hoopt dat de critici de moeite zullen nemen om de show te bekijken. ‘Ik was enthousiast over dit project omdat het de ideeën over hoe een lichaam er zou moeten uitzien aanpakt met satire. Het is een manier om te lachen met zware onderwerpen, om licht in de donkerte te brengen, en de deur te openen voor moeilijke gesprekken’, schreef ze ter verantwoording op Twitter.

Volgens Ryan, die naar eigen zeggen zelf jaren in de knoop lag met haar lichaamsbeeld, is er nergens in de serie sprake van fatshaming. ‘De fysieke transformatie van Patty maakt haar niet gelukkig. We focussen net op die schadelijke ideeën dat slank zijn als waardevol wordt beschouwd.’