Honderden vermist na instorting dam in Laos
Foto: EPA-EFE

In Laos, in het zuidoosten van Azië, is de dam van een waterkrachtcentrale in aanbouw ingestort. Er zijn honderden mensen vermist, meldt het officiële nieuwsagentschap van het land.

Bij de instorting van de Xepian-Xe Nam Noy dam is maandagavond meer dan vijf miljard kubieke meter water vrijgekomen. Zes dorpen in de provicie Attapeu, in het zuiden van het land, werden overspoeld met het water. Er wordt gevreesd voor heel wat doden, duizenden mensen zijn dakloos. Over het precieze dodental bestaat nog geen duidelijkheid.

Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat de dam in aanbouw plots is ingestort.

Op beeldmateriaal, op Facebook gepost door de nieuwszender ABC Laos, is te zien hoe het water in de dorpen huizenhoog staat. Lokale autoriteiten zijn in het gebied bezig slachtoffers te evacueren met boten. Ze hebben de hulp ingeroepen van de centrale overheid voor kledij, voedsel, drinkwater en medicijnen. Staatsmedia melden dat premier Thongloun Sisoulith naar het getroffen gebied is afgereisd.

De regering van Laos heeft de voobije jaren veel geld geïnvesteerd in de constructie van waterkrachtcentrales, om de daardoor opgewekte energie onder meer te kunnen exporteren naar buurland Thailand. Milieuorganisaties hebben al vaker hun zorgen geuit over de grote impact die de vele stuwdammen hebben op de omgevingen waarin ze worden gebouwd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig