Ook Waalse minister van Dierenwelzijn wil dwangvoederen verbieden
Foto: AFP

Tegen het einde van deze regeerperiode, volgend jaar, wil de Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (CDH) werk gemaakt hebben van een verbod op het dwangvoederen van ganzen. Dat schrijft La Dernière Heure dinsdag.

Zondag raakte bekend dat Di Antonio’s Vlaamse collega, Ben Weyts (N-VA), dwangvoeding tegen eind 2023 wil verbieden. In Vlaanderen is er volgens de cijfers van Weyts één producent van foie gras. De overgrote meerderheid van de Belgische producenten bevindt zich in het zuiden van het land.

In de Waalse regering zijn minister-president Willy Borsus en landbouwminister René Collin echter gekant tegen een verbod. Volgens hen zou een verbod het einde betekenen van verschillende Waalse bedrijven.

Maar Di Antonio is hen voor. ‘Het wordt zijn volgende strijdpunt’, zegt zijn woordvoerster. Ze verwijst naar de Europese regelgeving ‘die de minister jammer genoeg niet kon veranderen’. Volgens Europa mag de benaming ‘foie gras’ slechts gegeven worden aan een lever van minstens 300 gram, en dat kan alleen bereikt worden met dwangvoeding. ‘Er is een verbod om een dier met dwang te voederen, maar de Waalse producenten van foie gras hebben een uitzondering gekregen’, zegt het kabinet-Di Antonio nog.

In Brussel bestaat al een verbod, maar daar is er geen enkele producent.