Kris Peeters: ‘Geen groen licht van Europa nodig voor Arco-deal’
Kris Peeters en Charles Michel. Foto: BELGA

De federale regering vond vannacht 600 miljoen euro om 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten deels te vergoeden. Volgens minister van Economie Kris Peeters (CD&V) is daarvoor geen groen licht van Europa nodig.

Onder meer dankzij een gedeeltelijke beursgang van Belfius zullen Arco-gedupeerden binnenkort tot 40 procent van hun inleg teruggestort krijgen. Bovendien wordt een fonds opgericht, met bijdragen van beweging.net en de federale overheid. Dat alles moet 600 miljoen euro in het laatje brengen.

In 2014 schoot de Europese Commissie een eerste Arco-regeling af omdat het om ongeoorloofde staatssteun ging. Eind vorig jaar bevestigde het Europees Hof van Justitie die beslissing. Nu is er een nieuwe regeling uitgewerkt.

‘Geen staatssteun’

Volgens vicepremier Kris Peeters is voor deze nieuwe regeling geen voorafgaandelijk akkoord van Europa nodig. ‘Er is geen sprake van staatssteun, we vergoeden alleen natuurlijke personen, geen rechtspersonen of vennootschappen’, zei hij in De ochtend op Radio 1.

‘Dit akkoord geeft zekerheid aan 800.000 Arco-coöperanten’, zei Peeters. ‘We zullen Europa informeren (...), maar een voorafgaandelijk akkoord is niet nodig. Geen enkele vennootschap gaat hier een voordeel uit halen.’

Eind oktober

Eerder in De ochtend had vicepremier Jan Jambon (N-VA) laten verstaan dat de beursgang van Belfius met de zegen van Europa moest gebeuren. Volgens Jambon zal de vergoeding voor Arco-coöperanten er pas na de beursgang komen.

Volgens Peeters zullen de Arco-gedupeerden eind oktober een voorstel in de bus krijgen. ‘Tegen dan moet een loket operationeel zijn waar de coöperanten zich kunnen aanbieden’, zegt het CD&V-kopstuk. Voor de uitbetaling van de vergoeding gaf hij geen timing.