Bij de bosbranden in de omgeving van Athene zijn al meer dan 70 doden gevallen. Dat zegt de burgemeester van de zwaar getroffen havenstad Rafina.

In de buurt van Rafina, op minder dan 25 kilometer ten oosten van de Griekse hoofdstad, werden al 74 doden geteld. Dat meldde het Rode Kruis. De omgeving rond de havenstad, met name het nabijgelegen dorp Mati, is het gebied dat het zwaarste getroffen is door de bosbranden. Volledige straten brandden er af.

'Ineens veranderde de wind van richting en kwam het vuur met een ongeziene kracht en snelheid op ons af', zei Bournous. 'Iedereen was verrast. Alles gebeurde erg rap. Het vuur brak uit langs alle kanten.'

De vorige balans van de publieke radio ERT, op basis van informatie van de reddingsdiensten en ziekenhuizen, maakte gewag van 24 doden. Meer dan 150 mensen raakten gewond, van wie velen in kritieke toestand verkeren. Er moest ook een aantal Vlaamse toeristen geëvacueerd worden en Buitenlandse zaken is ook 'erg bezorgd' om een Belg van wie al even niks gehoord werd.

Volgens de ERT hebben vissers, de kustwacht en omwonenden met boten meer dan 700 mensen gered. Deze hadden uit schrik voor de vlammen hun toevlucht gezocht aan zee. Duizenden mensen brachten de nacht door in openlucht, in hun auto of in sporthallen.

In de loop van de nacht waren de meeste branden onder controle, nadat de hevige wind was gaan liggen. Blusvliegtuigen en -helikopters worden nu ingezet om de laatste brandhaarden te doven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in