Bestuursleden VRT krijgen hogere vergoedingen
Foto: BELGAIMAGE

De twaalf leden van de raad van bestuur van de VRT krijgen voortaan 325 euro per vergadering die ze bijwonen, in plaats van 298 euro.

Na een vergelijkende studie van de Vlaamse regering bleek dat in tien procent van de Vlaamse instellingen de zitpenningen naar beneden moesten. Maar bij de VRT zaten de bestuursleden onder het gemiddelde. In overleg met de regering beslisten ze dan maar om hun zitpenningen op te trekken.

De afgevaardigde van de Vlaamse regering in de raad van bestuur van de VRT ziet zijn maximale vergoeding wel gehalveerd, van 13.000 euro per jaar naar 6.500 euro. Maar de vergoedingen van de twaalf overige leden van de raad van bestuur worden verhoogd. Zij krijgen sinds 1 juli niet langer 298 euro per vergadering die ze bijwonen, maar 325 euro. Hun vaste jaarlijkse vergoeding verhoogt eveneens, van 2.987 euro naar 3.250 euro, voor wie minstens twee derde van de vergaderingen bijwoont. Zij kunnen – net als de regeringsafgevaardigde – jaarlijks maximaal 6.500 euro verdienen, zelfs als er uitzonderlijk meer dan tien vergaderingen per jaar zouden plaatsvinden.

De voorzitter van de raad van bestuur, oud-minister-president Luc Van den Brande (CD&V), krijgt net als bij de vorige regeling telkens het dubbele bedrag. Zijn plafond staat nu op 13.000 euro. ‘Ten eerste waren de vergoedingen in het geval van de VRT zeker niet te hoog’, zegt voorzitter Van den Brande. ‘Dat blijkt uit die studie van Hudson. Ten tweede gaat het om een marginale verhoging. In overleg met de Vlaamse regering hebben we de vergoedingen enkel aangepast conform het rapport van Hudson.’