Crèche binnenkort langer open zonder extra kosten voor ouders
Foto: Photo News

Vanaf volgend jaar mogen crèches vroeger openen en later sluiten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

De Vlaamse regering geeft gesubsidieerde crèches vanaf volgend jaar de mogelijkheid om vroeger te openen of langer open te blijven, zonder dat je daar als ouder voor opdraait. Wie zijn kind vandaag meer dan een half uur na sluitingstijd komt ophalen, betaalt 160 procent van de dagprijs, omdat de opvang geen subsidies krijgt voor die uren. Dat verandert binnenkort.

Straks kunnen ‘flexibele’ crèches die minstens 12 uur openblijven een subsidie aanvragen, zodat ouders hetzelfde uurtarief betalen voor dat laatste uur. ‘Dat zal het voor ouders makkelijker maken om werk en gezin te combineren’, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in Het Laatste Nieuws.

Ook in het weekend en op feestdagen mag de opvang open zijn. Een grote impact verwacht Kind en Gezin niet. ‘In de praktijk zie je vaak dat ouders hun kind een uurtje vroeger willen brengen, of een uurtje later willen komen halen. Dat is dikwijls al een enorme hulp om de puzzel tussen werk en gezin gelegd te krijgen’, zegt Nele Wouters in de krant.