Akkoord over federale begroting en jobsdeal
Domein Hertoginnedal Foto: BELGA

De regering-Michel heeft maandagnacht een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar en de jobsdeal. Dat bevestigt premier Charles Michel via Twitter.

Wat is er beslist?

  • Degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen: stijgt in een eerste fase, daalt nadien sterk. Maar geen beperking in de tijd.
  • SWT (het vroegere brugpensioen) in 2019 pas vanaf 59 jaar, en vanaf 2020 vanaf 60 jaar.
  • Gedeeltelijke beursgang Belfius: Arco-gedupeerden kunnen tot 40 procent van inleg recupereren.
  • Vierde speler op de telecommarkt, naast Proximus, Orange en Telenet.
  • 500 miljoen euro gevonden om succes van innovatieve geneesmiddelen budgettair op te vangen.

Tot maandagavond laat zaten premier Charles Michel (MR) en zijn topministers samen in Hertoginnedal, broedend op een begrotingsakkoord en de arbeidsdeal, een pakket aan maatregelen dat meer mensen aan de slag moet helpen.

Pas dinsdag om 11 uur volgt tekst en uitleg op een persconferentie, maar De Standaard kon de cijferoefening die voorlag en de speerpunten van die arbeidsdeal maandagavond al inkijken.

Hoeksteen van het pact is een aanpassing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Vandaag maakt een werkloze gedurende de eerste zes maanden aanspraak op 65 procent van zijn laatste loon, dat geplafonneerd is op 2.619 euro. Eén van die twee cijfers, of allebei, wil de regering naar boven bijstellen. Daarna volgt er een snellere daling van de uitkering. Zo’n systeem moet werkzoekenden stimuleren om sneller opnieuw aan de slag te gaan. De hele shift moet budgetneutraal zijn.

De wijzigingen zouden al van start gaan op 1 januari. Samen met enkele andere maatregelen uit de arbeidsdeal moet de hervorming volgens de plannen die voorlagen, immers 420 miljoen euro opleveren. De opbrengst van het totale pakket aan arbeidsmaatregelen wordt op 532 miljoen euro geschat. Daarbij wordt ook op twintig miljoen gerekend die een verstrenging van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen, moet opbrengen. De leeftijd voor het brugpensioen wordt opgeschroefd naar 59 jaar. 

Verkiezingen

De arbeidsdeal vormt zo al een flink deel van de som die de regering moet vinden om de begroting van 2019 op koers te houden. Oorspronkelijk moesten Michel en zijn ministers op zoek naar 2,7 miljard euro. Maar correcties van in totaal enkele honderden miljoenen euro stelden dat bedrag bij. Zo moet de afbouw van asielvoorzieningen 140 miljoen in het laatje brengen. Daarbij komen de dividenden die de staat in 2019 zou ontvangen, die worden geraamd op 112 miljoen euro. De interestlasten zouden 98 miljoen euro minder kosten.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kiest de regering-Michel ervoor om geen grote bijkomende belastingen te heffen en geen opzichtige besparingen door te voeren die veel mensen raken. Om de rest van het gat dicht te rijden, wil de regering andermaal de strijd tegen de fiscale en sociale fraude opdrijven. Dat moet respectievelijk 150 en 100 miljoen euro opbrengen. Voorts ziet de regering volgens de tabellen die voorlagen de roerende voorheffing veertig miljoen extra opleveren, en verwacht ze meerinkomsten uit de toename van accijnzen op diesel (39 miljoen), een betere inning van boetes voor buitenlanders (12 miljoen) en inkomsten uit e-commerce (20 miljoen).

Arco en vierde telecomspeler

Naast de arbeidsdeal, waar vooral de N-VA sterk op inzette, en de begroting lagen er nog andere dossiers op tafel. Ook over het Arco-dossier en de vierde speler op de telecommarkt zou er een akkoord zijn, maar nog niet over de vervanging van de F-16's.

Op de details van het akkoord is het wachten tot dinsdagochtend, maar maandag leek er alvast een compromis in de maak over de 600 miljoen euro die beloofd werd om de Arco-coöperanten terug te betalen, een strijdpunt van CD&V. Zoals het er voorlag, spraken de coalitiepartners af dat Belfius daarvan 50 miljoen euro bijdraagt.

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) zou daarnaast een fonds oprichten van hoogstens 550 miljoen euro. Dat fonds bestaat uit bijdragen van Beweging.net (35 miljoen) en het geld dat de Belgische staat van Europa moet terugvorderen uit de vereffening van Arco (89 miljoen). Het wordt aangevuld door de federale overheid. Die krijgt er een hele hoop geld bij dat moet komen uit een beursgang van dertig procent van de staatsbank Belfius. Door de Arco-regeling en de beursgang uit elkaar te trekken, hoopt de regering de toets van Europa te doorstaan.