Vlaamse regering keert kar over stookolieketels
Foto: rr
Er komt toch geen algemeen verbod op de verkoop van nieuwe stookolieketels. De Vlaamse regering keert haar kar na een golf van kritiek.

Er komt géén algemeen verbod op de verkoop van stookolieketels vanaf 2021. Dat meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Volgens Tommelein wil Vlaanderen er alleen voor zorgen dat nieuwe stookolieketels ‘niet meer kunnen’ bij nieuwbouwwoningen en bij ‘ingrijpende energetische renovaties’. Voor bestaande woningen zal het dus wél nog mogelijk zijn om een nieuwe stookolieketel aan te schaffen of om een versleten ketel te vervangen, althans tot 2035, wanneer ook dat wordt verboden door het interfederale energiepact.

Met die mededeling keert de Vlaamse regering haar kar, want toen het plan het afgelopen weekend werd voorgesteld, stelde ze wel degelijk dat het ging over álle stookolieketels.

‘Einde van de stookolieketel’, klonk het toen nog ambitieus in een persbericht. ‘Vanaf 2021 stopt de verkoop van nieuwe stookolieketels en mogen er ook geen tweedehandse meer geplaatst worden.’

Op de vraag wat die maatregel zou betekenen voor mensen met een defecte ketel, maar zonder aansluiting op het aardgasnet, antwoordde het kabinet-Tommelein: ‘Zij zullen een alternatief moeten zoeken. We hebben geen andere keuze. Dit is de weg die we moeten gaan.’

Bedolven onder kritiek

Met de bijsturing lijkt de Vlaamse regering dan ook te buigen voor de kritiek. Die was niet mals. De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) sprak over een ‘irrationele beslissing’ met ‘hallucinante gevolgen’.

Bij Informazout stelden ze dat ‘mensen onterecht op kosten zullen worden gejaagd’. In totaal zou het gaan om 600.000 gezinnen die een alternatief voor stookolie zouden moeten zoeken.

‘We hebben dit al verduidelijkt aan de sector’, stelt Tommelein nu over de bijsturing. ‘Binnenkort zal er een officieel overleg plaatsvinden met hen. Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie.’

Toch blijft stookolie nog steeds een aflopend verhaal. In 2035 komt er een algemeen, federaal verbod. De Vlaamse regering kondigde afgelopen weekend aan dat ze graag nog wat ambitieuzer wilde zijn en schoof  daarom 2021 naar voren. Nu klinkt het dat ze  ‘de federale regering wel zal vragen om ervoor te zorgen dat de verkoop van stookolieketels sneller stopt dan in 2035’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in